Ciastka czekoladowe na maślance
Dziś dla zabieganych proponuję ciastka czekoladowe, rozpływające się w ustach. Nic nadzwyczajnego w porównaniu do wykwintnych wypieków ale jak na 30 minutowy deser - istne cudo.
Ilość: 3 blaszki
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania:około 30min
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 115 g masła
- 3/4 szklanki kakao
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2/3 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Masło rozpuszczam w mikrofalówce.
2. Gorącym masłem zalewam cukier i kakao, całość miksuję, dodając pod koniec maślankę.
3. Następnie dodaję pozostałe składniki i jeszcze chwilkę miksuję.
4. Ciastka wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką w dość dużych odległościach lekko je spłaszczając.
5. Piekę 15 minut w 180st.
Smacznego!