Lub też makaron zapiekany z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym. Jak zwał tak zwał, mniejsza z tym. Danie jest pyszne, sycące i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Nie ma to jak dobry, rozpływający się w ustach, pełen smaku i aromatu- gulasz wołowy. Od dawna chodził za mną, taki typowo czeski gulasz. Pokochałam jego smak, stołując się w Pradze, a odkryłam go na nowo, w Polsce, w czeskiej knajpce w moim mieście.
Z okazji klopsikowej akcji Maggie poszaleliśmy i przygotowaliśmy klopsiki tudzież pulpety rodem z kuchni śródziemnomorskiej. Mój wybór padł na włoskie klopsiki (pulpety?) nadziewane mozzarellą, duszone w sosie pomidorowym.
To jeden z moich ulubionych przepisów na schabowe. Robiłam je już wiele razy, bo to naprawdę szybka i bezproblemowa potrawa. Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, jednak zwykle trochę go modyfikuję.
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść.
Potrawa, która praktycznie robi się sama. Wystarczy zrumienić mięso, zalać mlekiem i długo gotować. Tak długo, aż mleko zmieni się w gęsty, złocisty sos, a schab stanie się miękki i delikatny.
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu. Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje. Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad