To pyszne, drożdżowe racuszki, pachnące, puszyste, posypane moim ukochanym cynamonem. Przepis na livance znalazłam w serwisie Ugotuj.to. Bardzo nam smakowały i na pewno zrobię je jeszcze nie raz :)
Warto bylo! Buleczki sa dokladnie takie jak pisze o nich Tili na swoim blogu. Artomatyczne, slodkie i puszyste, a do tego wypelnione cudownym, sliwkowym nadzieniem. Zaluje tylko, ze tak szybko zniknely ze stolu.
Galaretka doskonale nadaje sie na swiateczny stol, szczegolnie wielkanocny. W moim rodzinnym domu czesto robilo sie rozne miesa w galarecie. Ja sama od siebie postanowilam zalec w niej mieszanke roznych warzyc, jajka i szynke. To taki przyjemny dla podniebienia melanz smakow, bardzo delikatny do tego.
Na te pyszne ciacha miałyśmy ochotę już baaaardzo dawno temu, jak tylko ujrzałyśmy je na blogu Dorotuś. Nie miałam odpowiednich foremek, ale pewnego dnia dostałam paczuszkę z prezentem od Atinki, a w niej właśnie te foremeczki :**
Smak orzeszków kojarzy mi się z wczesnymi latami podstawówki, kiedy to na dyskotekę klasową koleżanka przyniosła właśnie takie orzeszki z pyszną masą z mleka w proszku. Były bardzo dobre i do tego takie śliczne. Kiedy zorientowałam się, że specjalną patelnię do foremek można dzisiaj bez problemu kupić, natychmiast ją nabyłam.
Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka dodajemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy ciasto łyżką. Na blaszkę małą prostokątną wylewamy ciasto. Posypujemy kolorową posypką i pieczemy...
Kolakakor to pyszne ciasteczka karmelowe, wypiekane tradycyjnie w Szwecji. Nie da się ukryć, że ich smak naprawdę wciąga, karmelowe, miodowe, jedyne w swoim rodzaju. Przygotowanie prostsze już być nie może, to jedna z tych propozycji, którą możecie przygotować nas poczekaniu. A jeśli jakieś ciasteczka zostaną nie zjedzone, to z powodzeniem można je przechowywać w puszce do 3 miesięcy.
Niektóre przepisy Dukana, w ulepszonej wersji, są naprawdę bardzo smaczne i godne polecenia. Także dzisiaj, na bazie dukanowych ciasteczek otrębowych, proponuję swoje ciasteczka otrębowe z sezamem. Takie dobre, zdrowe "zapychacze" :)
Ciasteczka owsiane w świątecznym klimacie - z mąką orkiszową, żurawiną i pestkami słonecznika.Ciastka w wersji odchudzonej Ciasteczka są kruche, delikatne, idealnie słodkie i z mnóstwem żurawiny. Jedne z najlepszych, jakie zrobiłam. Koniecznie spróbujcie!
Kakaowe, z kawowym aromatem. Myślę, że byłby on bardziej wyczuwalny, gdyby do ciasta dodać sypką kawę rozpuszczalną, jednak robiłam je zgodnie z przepisem, który znalazłam w duńskiej książce En aromatisk nydelse: Kaffe. Oczarowały mnie na zdjęciach, więc musiałam je przygotować.
Faworki czy chrusty ale to chyba jedno i to samo tak mi się przynajmniej wydaje. Są delikatne i najlepsze a jeszcze takie mięciutkie i cieplutkie po prostu pyszności
Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że go zrobię :) Malutkie piernikowe kuleczki na jeden kęs, w sam raz do popołudniowej kawy... Tak, koniecznie! I to od razu z podwójnej porcji! Ciasteczka robiło się bezproblemowo i przyjemnie, a ich aromat wypełnił cały dom.