Orzeszki
Smak orzeszków kojarzy mi się z wczesnymi latami podstawówki, kiedy to na dyskotekę klasową koleżanka przyniosła właśnie takie orzeszki z pyszną masą z mleka w proszku. Były bardzo dobre i do tego takie śliczne. Kiedy zorientowałam się, że specjalną patelnię do foremek można dzisiaj bez problemu kupić, natychmiast ją nabyłam. Robiłam orzeszki kilka razy według różnych przepisów i z różnymi masami. Podaję ten, który smakuje mi najbardziej ale również bardzo dobry i wypróbowany przeze mnie można znaleźć u Myniolinki.
Składniki na ciasto:
- 60 dag mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 kostki smalcu
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki octu
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W specjalnej patelni upiec łupinki orzeszków.
Składniki na I masę (Myniolinki):
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
Cukier, 0,5 szklanki mleka, margarynę i kakao gotować 10 minut. Wystudzić. Dodać mleko w proszku i wymieszać.
Składniki na II masę:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3/4 szklanki cukru pudru
Masło ucierać z cukrem i dodawać po łyżce śmietany. Można dodać zmielone orzechy.
Kremem napełniać połówki orzechów i sklejać
Smacznego:)