Livance - czeskie racuchy
Trzecią i ostatnią moją propozycją z okazji Tygodnia Czeskiego są livance - czeskie racuchy z cynamonem. To pyszne, drożdżowe racuszki, pachnące, puszyste, posypane moim ukochanym cynamonem. Przepis na livance znalazłam w serwisie Ugotuj.to. Bardzo nam smakowały i na pewno zrobię je jeszcze nie raz :) Dziękuję za wspaniałą czeską zabawę i wspólne pichcenie :)
Składniki na porcję dla 2 osób(ja robiłam z podwójnej ilości):
*2 dag świeżych drożdży
*2 dag cukru
*1 szklanka mleka
*szczypta soli
*2 jajka
*5 dag mąki
Do smażenia: 5 dag masła, ja smażyłam na oleju
Do posypania: cukier wymieszany z cynamonem oraz cukier puder
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić w małej ilości ciepłego mleka. Dodać pozostałe składniki, utrzeć mikserem na jednolite, dość gęste ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Chochelką nabierać małe porcje ciasta i ostrożnie wylewać na rozgrzane masło lub olej. Smażyć małe racuszki z obu stron na złoty kolor.
Posypać najpierw cukrem wymieszanym z cynamonem,a następnie cukrem pudrem.
Smacznego :)