Livance - czeskie racuchy

Livance - czeskie racuchy

Zdjęcie - Livance - czeskie racuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Trzecią i ostatnią moją propozycją z okazji Tygodnia Czeskiego są livance - czeskie racuchy z cynamonem. To pyszne, drożdżowe racuszki, pachnące, puszyste, posypane moim ukochanym cynamonem. Przepis na livance znalazłam w serwisie Ugotuj.to. Bardzo nam smakowały i na pewno zrobię je jeszcze nie raz :) Dziękuję za wspaniałą czeską zabawę i wspólne pichcenie :)

Zdjęcie - Livance - czeskie racuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na porcję dla 2 osób(ja robiłam z podwójnej ilości):

*2 dag świeżych drożdży

*2 dag cukru

*1 szklanka mleka

*szczypta soli

*2 jajka

*5 dag mąki

Do smażenia: 5 dag masła, ja smażyłam na oleju

Do posypania: cukier wymieszany z cynamonem oraz cukier puder

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić w małej ilości ciepłego mleka. Dodać pozostałe składniki, utrzeć mikserem na jednolite, dość gęste ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Chochelką nabierać małe porcje ciasta i ostrożnie wylewać na rozgrzane masło lub olej. Smażyć małe racuszki z obu stron na złoty kolor.

Posypać najpierw cukrem wymieszanym z cynamonem,a następnie cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Livance - czeskie racuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów