Pralinki marcepanowe podobnie jak trufelki zrobiły niesamowite wrażenie na moim Ukochanym, bardzo mu smakowały, a potem do nich dołączył się Synek i już prawie nic nie zostało ... :)
Do wczorajszej kawy dziś dorzucam herbatniki, które są właściwie dziełem moich dzieci, z moją niewielką pomocą. Ciasteczka są bardzo kruche, rozpływające się w ustach - i bardzo pyszne, dzieci od razu zjadły wszystkie, zwłaszcza że z podanych proporcji nie wychodzi wiele ciastek.
Nigdy nie kupowałam masy marcepanowej do ciast choć kilka razy się nad tym zastanawiałam. Ale odkąd mam ten przepis to już nie muszę... jest tak smaczna że wyjadaliśmy z dziećmi wprost z miseczki polecam.
tym rok wypróbowałam nowy przepis na faworki. Cieniutkie, chrupiące z bąbelkami powietrza smakują wspaniale. Bardzo lubię faworki i chociaż mam wyrzuty sumienia za zjedzoną ilość to i tak je robię.
W ramach świątecznych słodkości chciałam początkowo upiec rewelacyjną chałkę z budyniem, która na pewno zebrałaby masę komplementów podczas wigilijnej kolacji. Wtedy jednak mnie olśniło, że w warkoczach chałki można umieścić także inne dodatki, niekoniecznie w postaci budyniu. Uwielbiam marcepan i bardzo kojarzy mi się ze świętami, dlatego zdecydowałam się, że to on będzie dodatkiem w mojej świątecznej chałce.
Pochwalę się moimi rogalami :) Co prawda z lekkim opóźnieniem bo wpis powinnam zrobić wczoraj ale liczy się to, iż upiekłam i stwierdzam że nie są trudne( aczkolwiek ciut pracochłonne) Smakują o niebo jak nie trzy nieba lepiej niż z najlepszej cukierni.
Drożdżówki z cynamonem popularne są w całej Skandynawii. Są nieodłączną częścią każdego dnia, obowiązkowe do kawy, której Skandynawowie spożywają hektolitry. Czytając sagę kryminalną Camilli Läckberg w każdej jej części napotykałam na wzmianki o drożdżówkach.
Nie są to batoniki niskokaloryczny, ale zawierają zdrową dawkę energii i są bogate w składniki mineralne jak: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź i cynk oraz witamin z grupy B. Są źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.