Chałka z marcepanem
W ramach świątecznych słodkości chciałam początkowo upiec rewelacyjną chałkę z budyniem, która na pewno zebrałaby masę komplementów podczas wigilijnej kolacji. Wtedy jednak mnie olśniło, że w warkoczach chałki można umieścić także inne dodatki, niekoniecznie w postaci budyniu. Uwielbiam marcepan i bardzo kojarzy mi się ze świętami, dlatego zdecydowałam się, że to on będzie dodatkiem w mojej świątecznej chałce.
Efekt niesamowity, już nie mogę się doczekać wieczoru, aż podam ją obok makowca i sernika.
Życzę wszystkim radosnych i pogodnych Świąt w magicznej atmosferze. Oczywiście z pysznie zastawionym stołem Waszymi ulubionymi świątecznymi potrawami, na które czekacie cały rok i które kojarzą Wam się z ciepłem rodzinnego domu .
Ps. A chałkę polecam Wam upiec po świętach albo na Sylwestra
Chałka z marcepanem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 15 minut Porcje: 2 Składniki- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 15 g suszonych drożdży instant (lub 30 g świeżych)
- 60 g masła
- 80 g cukru
- 120 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 200 g marcepanu
- Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- żółtko do posmarowania wierzchu
- W rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie.
- Do misy przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Dodajemy miękkie masło oraz jajka i ucieramy mikserem.
- Gdy składniki się połączą zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas wyrabiając ciasto. Po kilku minutach ciasto osiągnie formę kuli. Przekładamy je do oprószonej mąką misy i przykrywamy folią lub ściereczką. Zostawiamy w cieple na 40 minut.
- Marcepan dzielimy na 6 pasków równej wielkości i lekko je rozwałkowujemy.
- Wyrośnięte ciasto bierzemy na stolnicę i dzielimy na 2 kule. Każdą z nich dzielimy na 3 części równej wielkości. Paski z ciasta wałkujemy na prostokątne „placki” (widoczne na zdjęciu). Na nich kładziemy marcepan. Zginamy ciasto od dołu i góry oraz rolujemy boki jak roladę. Czynność powtarzamy i otrzymujemy w sumie 6 wałeczków z marcepanem.
- Z 3 wałeczków zaplatamy jedną chałkę. Smarujemy jej wierzch rozbełtanym żółtkiem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. To samo robimy z drugą chałką. Obie kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chałki pieczemy przez 30 minut, następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce przed podaniem.