Herbatniki

Herbatniki

Do wczorajszej kawy dziś dorzucam herbatniki, które są właściwie dziełem moich dzieci, z moją niewielką pomocą. Ciasteczka są bardzo kruche, rozpływające się w ustach - i bardzo pyszne, dzieci od razu zjadły wszystkie, zwłaszcza że z podanych proporcji nie wychodzi wiele ciastek. Dla moich łasuchów starczyło na jeden podwieczorek.

Składniki:

30 dag mąki 

20 dag masła

5 żółtek, ugotowanych na twardo

5 łyżek cukru pudru

na czubek noża proszek do pieczenia

cukier puder do posypania

Ugotowane na twardo żółtka rozgnieć i utrzyj z cukrem pudrem, najlepiej za pomocą miksera, tak aby utworzyły jednolitą pastę. Masło posiekaj z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj masę jajeczną i szybko zagnieć ciasto. Włóż je na około 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj dowolne kształty - my robiliśmy kółka, a następnie dziurki końcem patyczka. Piecz w 150 stopniach na złoty kolor (około 15 minut). Jeszcze ciepłe ciasteczka posypuj cukrem pudrem.

Zdjęcie - Herbatniki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów