Faworki staropolskie Dziada i Baby

W tym rok wypróbowałam nowy przepis na faworki. Cieniutkie, chrupiące z bąbelkami powietrza smakują wspaniale. Bardzo lubię faworki i chociaż mam wyrzuty sumienia za zjedzoną ilość to  i tak je robię. Przynajmniej raz w roku muszą się pojawić.

Zdjęcie - Faworki staropolskie Dziada i  Baby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 4-5 żółtek
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • duża śmietana (200 g) 22 lub 18% - tyle, żeby ciasto było gładkie
  • do smażenia: olej, Planta (3-4 kostki) lub smalec
  • do posypania: cukier puder wymieszany z wanilią

Mąkę wysypać na stolnicę, wbić żółtka, dodać śmietanę, sól i ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Wybić drewnianym wałkiem, następnie zawinąć w ściereczkę i schłodzić przez ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki, podzielić na kilka części - te, których nie wałkujemy, trzymamy pod ściereczką, żeby ciasto nie wysychało. Wałkować jak najcieniej podsypując niewielką ilością mąki. Wałkować bardzo cienkie, prawie przezroczyste. Formować faworki: ciasto pociąć na paski długości 6 cm i szerokości 4 cm, w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlekać przez środek nacięcia. Smażyć w gorącym (temp. 180-190 st C), głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą
2

Rogaliki 3 składnikowe z marmo…

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki z konfiturą z czarnej porzeczki
1

Rogaliki z konfiturą z czarnej…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Drożdżówki z makiem
5

Drożdżówki z makiem

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

906. Kruche ciasteczka z marmoladą i czekoladą
10

906. Kruche ciasteczka z marmo…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

faworki na piwie
9

faworki na piwie

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Faworki
22

Faworki

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione