To ciasto robię właśnie jesienią i zimą, kiedy mam świeży zapas konfitur z wiśni. Taka wersja nam najbardziej smakuje. Czasami daję dżem z czarnej porzeczki, lub w ogóle pomijam ten składnik. Ale najczęściej jednak u nas w pleśniaku lądują konfitury z wiśni:)
Na początku października upiekłam je ze śliwkami, figami oraz borówką amerykańską. Do ciasta dodałam również startą skórkę z limonki. Było pyszne, wilgotne, mięciutkie, z dużą ilością owoców i kruszonki.
Obowiązkowo, przynajmniej raz w roku piekę pączki. Tym razem zrobiłam te słodycze dwa razy, a na najbliższa niedzielę zaprosiłam zaprzyjaźnionych blogerów na wspólne tworzenie karnawałowych smakołyków :-)
Tym razem postanowiłam jednak zrobić pączki takie jak u mamy, dlatego sięgnęłam do jej starych książek kucharskich. Takim też sposobem w moje ręce trafiła książka Zofii Zawistowskiej przy współpracy Małgorzaty Krzyżanowskiej z 1989 roku i ich przepis na pączki luksusowe. Początkowo przeraziła mnie ilość drożdży, na szczęście jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, bo pączki wyszły przepyszne – nie za słodkie, puszyste i jak widać bardzo żółciutkie. Jak u mamy :-)
Wyszły bardzo smaczne: miękkie, delikatne i puszyste. Same w sobie nie są one mocno słodkie.(...) Mąż bardzo je zachwalał i mocno się nimi zajadał :) Przygotowuje się je dosłownie w kilka chwil, co jest niewątpliwie kolejnym dużym plusem :)
Wyszły idealne. Nic bym w nich nie zmieniła. No, może poza wyglądem. Nie posiadam póki co worka cukierniczego i musiałam radzić sobie używając zwykłego strunowego woreczka. Dał radę, choć łatwo nie było :) Przez to pączki straciły swój rozpoznawalny kształt. Smak jednak pozostał. Gorąco Wam je polecam :)
Dla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A w pochmurny dzień, sprawi, że będziecie się uśmiechać !
Pleśniak to klasyk w czystej postaci. Kiedyś w sklepach to ciasto było bardzo popularne i właściwie przez wszystkich lubiane. Pamiętam, że od najmłodszych lat zapamiętałam tą nazwę i wcale mnie nie zniechęcała. Przeciwnie, pleśniak kojarzy mi się z pysznym ciastem i mega prostym.
Babka Caffe latte to w internecie jeden z popularniejszych wypieków. Łączy w sobie trzy warstwy ciasta: jasną o maślanym smaku, ciemniejszą o smaku kawy lub cappuccino i warstwę kakaową. Babka jest niezwykle pyszna, delikatna i wilgotna. Jeśli jeszcze jej nie próbowałaś koniecznie poznaj jej smak i wspaniały aromat.
Lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku i upodobań, ja lubię z lekkim lukrem, który rozpływa się na ciepłych jeszcze pączkach, ale moja rodzina lukru nie toleruje, podaję więc z aromatyzowanym cynamonem i pomarańczą cukrem.