Pączki tradycyjne
Pączki nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem, mama robiła je dosyć często i to w dużych ilościach. Pamiętam, że były wypełnione różnego rodzaju dżemami i konfiturami, a co najważniejsze, ciasto było bardzo puszyste i żółciutkie. Teraz trudno o takiego pączka, wszystkie są jakieś takie blade i bez wyrazu. Jedyne jakie mi smakują to te z cukierni Zagoździńskich, którymi zajadamy się w pracy. Tym razem postanowiłam jednak zrobić pączki takie jak u mamy, dlatego sięgnęłam do jej starych książek kucharskich. Takim też sposobem w moje ręce trafiła książka Zofii Zawistowskiej przy współpracy Małgorzaty Krzyżanowskiej z 1989 roku i ich przepis na pączki luksusowe. Początkowo przeraziła mnie ilość drożdży, na szczęście jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, bo pączki wyszły przepyszne – nie za słodkie, puszyste i jak widać bardzo żółciutkie. Jak u mamy :-) Jedyne co zmodyfikowałam to ułatwiłam trochę sposób wykonania ciasta, gdyż w książce procedura była dosyć skomplikowana. Nie odbiło się to na jakości pączków, a na życzenie połówki nadziałam je dużą ilością powideł i posypałam cukrem pudrem przed podaniem. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pączki luksusowe
(20 pączków)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 10 żółtek
- 80 g drożdży (ew. 20 g drożdży instant)
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub łyżka ekstraktu waniliowego)
- 50 ml rumu lub spirytusu
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- ulubiony dżem lub konfitura, u mnie powidła
- cukier puder, do posypania
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
- W małym rondelku Podgrzej mleko razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut.
- W misce miksera ubij żółtka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami, rum lub spirytus, skórkę z cytryny i dokładnie zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z solą, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Będzie troszkę lepkie, dlatego w kolejnych etapach niezbędna będzie mąka podsypania. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 części, wyłóż kolejno na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj każdy na placki o grubości 1 cm.
- Wykrój z każdego krążki o średnicy 10 cm (np. szklanką) i na połowę wyłóż po około łyżeczce dżemu. Następnie przykryj je resztą krążków dociskając brzegi palcami i ponownie wykrój pączek tą samą szklanką (dzięki temu brzegi będą idealnie zlepione). Zbierz wszystkie skrawki i ponownie rozwałkuj je, wytnij krążki i uformuj pączki, aż do ich wykorzystania. Gotowe pączki przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte pączki smaż partiami na głębokim oleju lub smalcu pod przykryciem, odwracając na drugą stronę gdy połowa pączka będzie już ładnie zarumieniona.
- Usmażone pączki wyłóż na ręczniki papierowe do odsączenia, następnie posyp cukrem pudrem i podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Polish doughnuts
(20 doughnuts)
Ingredients:
- 3 cups flour
- 10 egg yolks
- 80 g of yeast (or. 20 g instant yeast)
- 1/2 cup sugar
- 100 g butter
- 1/2 cup milk
- 1/2 vanilla pod seeds (or tablespoon vanilla extract)
- 50 ml of rum
- grated rind from 1 lemon
- pinch of salt
- favourite jam
- powdered sugar, for sprinkling
- the oil or lard for frying
Preparation:
- Heat milk with butter, until melted and warm, mix in yeast and set aside for about 5 minutes.
- In a bowl of stand mixer beat eggs with sugar and vanilla, next pour in milk mixture and mix well.
- Combine flour with salt and cardamom. Add to the egg mixture and mix, until smooth. Cover with cloth and leave to rise for an hour.
- Remove the dough from the bowl and turn out onto a floured work surface. Divide in 4 pieces, srinkle flour on the dough and roll each piece out to 1 cm thickness.
- Use a 10 cm biscuit cutter or cup to cut out rounds of dough. Gather scraps of dough and again roll out and cut until you have used up all of the dough. Spoon a small portion of the jam into the center of each circle, leaving enough of a border around the filling. Place a second dough circle atop each filled circle then use a finger tips to crimp the edges together, sealing each doughnut. Next cut out round again to seal.
- Heat oil in large skillet, place pączki in the oil a few at a time and fry covered until bottom is golden brown. Flip them over and fry until golden brown.
- Use a spider strainer or slotted spoon to remove them to a paper towel-lined baking sheet to drain. Sprinkle with caster sugar and serve.
Enjoy!