Sernik krówkowy

Sernik krówkowy
Dla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A w pochmurny dzień, sprawi, że będziecie się uśmiechać !

Zdjęcie - Sernik krówkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Na spód:
  • 350 g herbatników kakaowych
  • 180 masła
Masa serowa:
  • 800 g sera sernikowego z wiadereczka ( u mnie marki własnej Tesco )
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 250 masy krówkowej ( kajmakowej )
Do dekoracji:
  • 200 g masy krówkowej
  • 100 g pistacji lub niesolonych orzeszków ziemnych

Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze.
Do pkruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.



Przygotować masę serową.
Ser dokładnie wymieszać z masą krówkową, cukrem i żółtkami. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Pozostałą masę krówkową podgrzać. Płynną wylać na sernik. Posypać siekanymi orzechami.
Sernik odstawić w chłodne miejsce na min 2-3 godziny.

Zdjęcie - Sernik krówkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik krówkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów