Sernik krówkowy
Dla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A w pochmurny dzień, sprawi, że będziecie się uśmiechać !
Składniki:
Na spód:
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze.
Do pkruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować masę serową.
Ser dokładnie wymieszać z masą krówkową, cukrem i żółtkami. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Pozostałą masę krówkową podgrzać. Płynną wylać na sernik. Posypać siekanymi orzechami.
Sernik odstawić w chłodne miejsce na min 2-3 godziny.
Składniki:
Na spód:
- 350 g herbatników kakaowych
- 180 masła
- 800 g sera sernikowego z wiadereczka ( u mnie marki własnej Tesco )
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 250 masy krówkowej ( kajmakowej )
- 200 g masy krówkowej
- 100 g pistacji lub niesolonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze.
Do pkruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować masę serową.
Ser dokładnie wymieszać z masą krówkową, cukrem i żółtkami. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Pozostałą masę krówkową podgrzać. Płynną wylać na sernik. Posypać siekanymi orzechami.
Sernik odstawić w chłodne miejsce na min 2-3 godziny.