Waniliowe babeczki z budyniem
W tym tygodniu propozycją Wypiekania na śniadanie były babeczki z budyniem. Zauroczyły mnie one, chociaż muszę przyznać, że są bardzo pracochłonne. Wszystko poszło gładko, bo i ciasto ładnie się wyrabiało i budyń ugotował się bez problemu jednak najwięcej czasu zajęło wypełnianie foremek ciastem, następnie nakładanie budyniu, bo trzeba to zrobić dość precyzyjnie, żeby nie wypłynąl w czasie pieczenia no i ponownie zaklejanie babeczek. Trochę roboty było ale babeczki sa tak pyszne, ża naprawdę warto.
Składniki- mąka pszenna - 300 g
- margaryna - 150 g
- cukier puder - 50 g
- żółtka - 3
- śmietana - 2 łyżki
- Składniki na budyń
- mleko - 1 szklanka
- masło - 3 łyżki
- mąka - 3 łyżki
- cukier - 1 łyżka
- żółtka - 2
- wanilia - 1 laska
Zagnieść ciasto z powyższych składników. Wałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać foremką krążki. Wylepić nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem i wysypane mąką foremki. Zostawić po jednym krążku na każdą babeczkę do przykrycia od góry.Mleko zagotować z dodatkiem rozciętej i roztłuczonej wanilii oraz masła. Wyjąć wanilię, dodać przesianą mąkę mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita masa zmniejszyć ogień do minimum i dodawać jedno po drugim żółtka naprzemiennie z cukrem. Ucierać aż wszystko się połączy, a budyń będzie gęsty i błyszczący.Jeszcze ciepłym budyniem wypełniać foremki. Przykrywać pozostawionymi krążkami i szczelnie zaklejać. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Pozostawić w foremkach do wystygnięcia, a potem odwrócić i posypać cukrem pudrem.Smacznego!