Serowe ciastka z jabłkiem (na twarogu) / całuski / usteczka
Ten przepis chodził za mną od dawna. Ciastka serowe, całuski, usteczka - jak zwał tak zwał. Myślę, że każdemu obił się o uszy - weź takie same proporcje twarogu, masła i mąki, zagnieć, powycinaj i poukładaj jabłka zawijając. Tak w skrócie :) U mnie proporcja lekko zaburzona, bo przy mniejszej ilości masła, ale smak zachowany. Półkruche, maślane, pyszne!
Składniki na około 25 ciastek
- 250 g twarogu (w kostce)
- 250 g mąki
- 200 g masła (zimnego)
- 3 średnie jabłka
- cukier puder
Mąkę przesiać. Twaróg zmielić. Masło posiekać. Zagnieść składniki, a powstałe ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni (170-180 przy termoobiegu), w tym czasie obrać jabłka i pokroić w "dwunastki". Ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie blat mąką, i wykrawać kółka szklanką. Na każdym kółku układać kawałek jabłka i złożyć w pół, lekko dociskając do jabłka. Ciastka wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Jeśli będziemy mieć partię gotową do pieczenia, ale zostaje nam jeszcze ciasta, to warto schować je z powrotem do lodówki.
Piec przez około 20 minut. Po upieczeniu od razu obficie oprószyć cukrem pudrem. Studzić na kratce.