Przepis ten zalicza się do grona moich faworytów. Mam go od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest proste (wbrew pozorom) w wykonaniu , ładnie wygląda i , co najważniejsze , bardzo smaczne :-)
W tym roku postanowiłam, że z dyni upiekę wiele pysznych ciast, którymi się z Wami podzielę. To moje drugie dyniowe ciasto jakie upiekłam w swoim życiu, pierwszym był sernik dyniowy.
Tym razem podsyłam przepis, na jesienną, pyszną szarlotkę, z dodatkiem dyni, ze słoneczną nutką pomarańczy. To klasycznie krucha szarlotka, o boskim zabarwieniu, z niecodziennym dodatkiem dyni.
Ciasto upiekła moja siostra na naszą coroczną imprezę z okazji Halloween. Jest pyszne. Wilgotne i aromatyczne, przyjemnie korzenne. Polecam nie tylko na Halloween.
Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki, którą wręcz uwielbiam! Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!
Mak symbolizuje dostatek i dobrobyt. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieku z nim, dlatego prezentuję prosty, a jednocześnie elegancki tort, który nie wymaga mielenia maku. Krem kokosowy sprawia, że całość jest lekka i delikatna. Tort makowo-kokosowy świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilii, ale także jako tort dla grudniowych jubilatów oraz solenizantów – kokosowa otoczka przypomina biały śnieg.
Dziś kolejny pomysł na piernik - ciasto korzenne z dodatkiem powideł i nimi przekładane, oblane polewą czekoladową. Bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. To taki piernik, który można zrobić na ostatnią chwilę przed świętami.
Ciastka mojej mamy... Ulubione - najprostsze i najbardziej kruche ciasteczka, jakie kiedykolwiek jadłam. Kojarzą mi się głównie ze świętami, bo mama piecze je zwykle na Boże Narodzenie i Wielkanoc, albo na imieniny, czy urodziny... Dlatego kojarzą mi się tak uroczyście, świątecznie.
Właśnie zrobiłam domowy twaróg i zastanawiałam się nad jego wykorzystaniem - bo wyszedł naprawdę pyszny bardzo delikatny i padło na czekoladę w połączeniu z serem czyli sernikobronwies takie zwyczajne klasyczne z nutką piernika. Oj jak szybko się pojawiło tak jeszcze szybciej znikło :-)
Samo ciasto jest delikatne, nie za słodkie wpisujące sie idealnie w charakter światecznych wypieków - przy nastepnym wypieku zdecydowalibysmy się może jednak na nieco większa ilość marchewki, bo tej wilgotności było jak dla nas odrobinę za mało
Wracając do świątecznego klimatu - piernik. Zdjęcie z zeszłorocznych świąt. Wiadomo, że najlepszy jest nie od razu po upieczeniu, jeśli macie wystarczająco dużo silnej woli, żeby przetrwał dłużej. Ja i moi bliscy nie należymy do tej grupy i pieczone słodkości znikają szybko, zdecydowanie za szybko ;)