Szarlotka z dynią i nutą pomarańczy
            
 
 
 Macie już dość mojej dyniowej obsesji?
 Cóż.. 
 
 Jak dla mnie, dyni nigdy dość;)
 Mam do niej ogromną słabość! 
 Ale to już pewnie wiecie;)
 
 Dlatego, z pewnością nie będzie, to ostatni przepis z wykorzystaniem dyni.
 Spodziewajcie się kolejnych;) 
 
 Tym razem podsyłam przepis, na jesienną, pyszną szarlotkę, z dodatkiem dyni, ze słoneczną nutką pomarańczy.
 To klasycznie krucha szarlotka, o boskim zabarwieniu, z niecodziennym dodatkiem dyni.
 
 Paluszki lizać!
 
 Składniki:
- 500g mąki
 - 200g masła
 - 2 żółtka
 - 2 jajka
 - 1 szklanka cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżki kaszy manny (do posypania ciasta)
 
nadzienie
- 1kg jabłek (szara reneta)
 - 400-500g dyni
 - 5 łyżek cukru
 - sok i skórka z 0.5 pomarańczy
 
Składniki na ciasto (oprócz kaszy manny) zagnieść.
 Zrobić z niego kulę, schłodzić w lodówce. 
 Jabłka i dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, skórką i sokiem.
 Jabłka i dynię dusić kilka minut na małym ogniu.
 Większą częścią ciasta wylepić dno formy.
 Ciasto posypać kaszą manną.
 Na ciasto wyłożyć masę jabłkowo -dyniową.
 Resztę ciasta zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i posypać nim wierzch szarlotki.
 Ciasto piec na złoto ok. 50 minut w 180C.
 Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.