Szarlotka z dynią i nutą pomarańczy
Macie już dość mojej dyniowej obsesji?
Cóż..
Jak dla mnie, dyni nigdy dość;)
Mam do niej ogromną słabość!
Ale to już pewnie wiecie;)
Dlatego, z pewnością nie będzie, to ostatni przepis z wykorzystaniem dyni.
Spodziewajcie się kolejnych;)
Tym razem podsyłam przepis, na jesienną, pyszną szarlotkę, z dodatkiem dyni, ze słoneczną nutką pomarańczy.
To klasycznie krucha szarlotka, o boskim zabarwieniu, z niecodziennym dodatkiem dyni.
Paluszki lizać!
Składniki:
- 500g mąki
- 200g masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kaszy manny (do posypania ciasta)
nadzienie
- 1kg jabłek (szara reneta)
- 400-500g dyni
- 5 łyżek cukru
- sok i skórka z 0.5 pomarańczy
Składniki na ciasto (oprócz kaszy manny) zagnieść.
Zrobić z niego kulę, schłodzić w lodówce.
Jabłka i dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, skórką i sokiem.
Jabłka i dynię dusić kilka minut na małym ogniu.
Większą częścią ciasta wylepić dno formy.
Ciasto posypać kaszą manną.
Na ciasto wyłożyć masę jabłkowo -dyniową.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i posypać nim wierzch szarlotki.
Ciasto piec na złoto ok. 50 minut w 180C.
Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.