Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

               Dziś kolejny pomysł na piernik - ciasto korzenne z dodatkiem powideł i nimi przekładane, oblane polewą czekoladową. Bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. To taki piernik, który można zrobić na ostatnią chwilę przed świętami. Przepis znalazłam na blogu Niebieska Pistacja, nieco zmieniłam składniki, dodając miód, więcej kakao i przyprawy piernikowej. I to było to ! :)

Ciasto dodaję do Festiwalu Pierniczków

Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*2 szklanki mąki

*1 szklanka mleka

*200 g masła

*3 jajka

*1 szklanka cukru

*3 łyżki powideł śliwkowych

*2 łyżeczki przyprawy piernikowej

*2 łyżeczki sody oczyszczonej

*3 łyżeczki kakao

*1 łyżka miodu


Dodatkowo: 

*śliwkowe powidła do przełożenia ciasta

*polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, ok 50 g masła

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, ucierać. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki. Utrzeć.

Przygotowane ciasto przełożyć do średniej formy (np 32x20 cm), u mnie keksówka. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy). Wystudzić.

Ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć powidłami. Wierzch polać ulubioną polewą. Ja rozpuściłam w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady i 50 g masła, polałam ciasto.
Smacznego :) 

Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów