Piernik z powidłami
Dziś kolejny pomysł na piernik - ciasto korzenne z dodatkiem powideł i nimi przekładane, oblane polewą czekoladową. Bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. To taki piernik, który można zrobić na ostatnią chwilę przed świętami. Przepis znalazłam na blogu Niebieska Pistacja, nieco zmieniłam składniki, dodając miód, więcej kakao i przyprawy piernikowej. I to było to ! :)
Ciasto dodaję do Festiwalu Pierniczków.
Składniki:
*2 szklanki mąki
*1 szklanka mleka
*200 g masła
*3 jajka
*1 szklanka cukru
*3 łyżki powideł śliwkowych
*2 łyżeczki przyprawy piernikowej
*2 łyżeczki sody oczyszczonej
*3 łyżeczki kakao
*1 łyżka miodu
Dodatkowo:
*śliwkowe powidła do przełożenia ciasta
*polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, ok 50 g masła
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, ucierać. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki. Utrzeć.
Przygotowane ciasto przełożyć do średniej formy (np 32x20 cm), u mnie keksówka. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy). Wystudzić.
Ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć powidłami. Wierzch polać ulubioną polewą. Ja rozpuściłam w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady i 50 g masła, polałam ciasto.
Smacznego :)