3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Dużo pracy przy nim nie ma a pięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników jak i gości. Ta wersja jest uproszczona – na „zwykłych” budyniach
Moja propozycja to pyszne tartaletki z kremem straciatella na bazie bitej śmietany i mascarpone, udekorowane truskawkami maczanymi w czekoladzie. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają ;)
Ciastka mojej mamy... Ulubione - najprostsze i najbardziej kruche ciasteczka, jakie kiedykolwiek jadłam. Kojarzą mi się głównie ze świętami, bo mama piecze je zwykle na Boże Narodzenie i Wielkanoc, albo na imieniny, czy urodziny... Dlatego kojarzą mi się tak uroczyście, świątecznie.
Kokosowa obsesja wciąż trwa. Dzisiaj serwuję, prosty, smaczny i bardzo efektowny przepis na wafla, w nieco innym wydaniu niż klasyczny czekoladowy piszinger. Wafel, przełożony słodką kokosową masą jest znakomity i z pewnością podbije serce, niejednego łasucha!:)
Zaciekawił mnie przepis z biblioteczki poradnika domowego na ciasteczka z makiem z mąki krupczatki. Wykorzystałam resztkę maku, która od świąt zalegała w szafce i upiekłam małe, kruche, makowe ciasteczka. Są proste do zrobienia, surowa masa jest bardzo plastyczna, dobrze się na niej pracuje.
Upały niczym z tropików do nas zawitały. Mi to pasuje :) A dla ochłody robię znowu lody. Ten przepis jest niezwykle prosty. Jeśli nie chcecie robić lodów w waflach, zwyczajnie zamroźcie je w pojemniku. Lody nawet po całej nocy w zamrażarce są dość miękkie by nakładać je łyżką.
Roladę zawiniętą w folię wstawić do lodówki na 2 h lub do zamrażarki na krótszy czas. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić i delektować się tą słodką pokusą.
Od dłuższego już czasu chodziły za mną przekładane wafelki, tradycyjnie nazywane u nas w domu pischinger. Choć receptura wafelków, które ja robię, jest inna niż na prawdziwy pischinger, to właśnie pod taką nazwą funkcjonują u mnie.