Tartaletki straciatella z truskawkami
Tartaletki to bardzo wdzięczny kulinarnie temat, bo nawet z prostych składników mogą uczynić nad wyraz elegancki deser. I chyba ZAWSZE ładnie wyglądają ;) Moja propozycja to pyszne tartaletki z kremem straciatella na bazie bitej śmietany i mascarpone, udekorowane truskawkami maczanymi w czekoladzie. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają ;)
TARTALETKI STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI
(6 sztuk)
ciasto:
150g mąki,
80g masła,
40g cukru pudru,
1 żółtko
krem i dekoracja:
150g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
250g śmietanki kremówki,
250g serka mascarpone,
150g gęstego jogurtu naturalnego,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
600g truskawek,
150g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Masło posiekać razem z mąką, dodać cukier puder, żółtko i łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto i wylepić nim 6 foremek do tartaletek. Foremki włożyć do schłodzenia: do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą złociste. Ostrożnie wyjąć z foremek i ostudzić.
Truskawki umyć, osuszyć i wstawić do lodówki na godzinę (schłodzone owoce łatwiej jest oblepić czekoladą). Po tym czasie 100g czekolady stopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Nabijając truskawki na widelczyk, maczać ich czubki w czekoladzie i kłaść na talerz czekoladową stroną do góry.
Serek mascarpone zmiksować razem z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i wmieszać ją do masy. 50g czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy, lekko przemieszać razem.
Krem nałożyć do tartaletek, na wierzchu ułożyć owoce w czekoladzie. Całość schłodzić w lodówce.
(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2010)