Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem

Zaciekawił mnie przepis z biblioteczki poradnika domowego na ciasteczka z makiem z mąki krupczatki. Wykorzystałam resztkę maku, która od świąt zalegała w szafce i upiekłam małe, kruche, makowe ciasteczka. Są proste do zrobienia, surowa masa jest bardzo plastyczna, dobrze się na niej pracuje. Te ciastka podczas pieczenia zachowują swój kształt i nie rozpływają się na blaszce, można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam dla dzieci i dorosłych :-)

  • Zdjęcie - Ciasteczka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki maku ( ja dałam 1/2 szklanki)
  • 20 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól ( na czubek łyżeczki)

 

  1. Mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewam do miseczki, dodaję resztę składników. Wszystko wyrabiam w całość. Ciasto owijam w folię o daję do lodówki na godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję po kawałku na grubość ok. 1/2 cm. Foremką wycinam dowolne kształty.
  3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę na środkowej półce ok. 13 min.  w temp.180 stopni. Ciasteczka powinny się lekko zrumienZdjęcie - Ciasteczka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiić.

 

Zdjęcie - Ciasteczka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów