Ciasteczka z makiem
Zaciekawił mnie przepis z biblioteczki poradnika domowego na ciasteczka z makiem z mąki krupczatki. Wykorzystałam resztkę maku, która od świąt zalegała w szafce i upiekłam małe, kruche, makowe ciasteczka. Są proste do zrobienia, surowa masa jest bardzo plastyczna, dobrze się na niej pracuje. Te ciastka podczas pieczenia zachowują swój kształt i nie rozpływają się na blaszce, można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam dla dzieci i dorosłych :-)
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki maku ( ja dałam 1/2 szklanki)
- 20 dkg masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sól ( na czubek łyżeczki)
- Mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewam do miseczki, dodaję resztę składników. Wszystko wyrabiam w całość. Ciasto owijam w folię o daję do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowuję po kawałku na grubość ok. 1/2 cm. Foremką wycinam dowolne kształty.
- Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę na środkowej półce ok. 13 min. w temp.180 stopni. Ciasteczka powinny się lekko zrumienić.