Lody stracciatella w waflach
Upały niczym z tropików do nas zawitały. Mi to pasuje :)
A dla ochłody robię znowu lody.
Ten przepis jest niezwykle prosty. Jeśli nie chcecie robić lodów w waflach, zwyczajnie zamroźcie je w pojemniku. Lody nawet po całej nocy w zamrażarce są dość miękkie by nakładać je łyżką.
Ale czy taka lodowa kanapka nie wygląda lepiej ?
Składniki
1 puszka ( 530 g ) mleka zagęszczonego słodzonego
300 ml śmietanki 30 % ( u mnie 150 zwykłej i 150 czekoladowej )
600 ml jogurtu naturalnego
30-40 g gorzkiej czekolady
1 opakowanie małych wafli ( kupuję w Tesco )
Wykonanie:
Wszystkie produkty, poza czekoladą dobrze schłodzić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Mleko połączyć z jogurtem. Do masy mleczno-jogurtowej dodać śmietankę - delikatnie wymieszać.
Masę wstawić do zamrażarki na 1 godzinę.
Czekoladę zetrzeć na tarce. Startą czekoladę dodać do masy - wymieszać.
Przygotować 12 rantów. W każdym z rantów ułożyć wafel, wylać część masy, przykryć drugim waflem.
Wstawić do zamrażarki. Ja swoje lody mroziłam całą noc.
Jeśli nie dysponujecie rantami cukierniczymi możecie do przygotowania lodów użyć blachy kwadratowej/prostokątnej z wyższym rantem i zwykłych wafli tortowych kwadratowych. Wyłóżcie wówczas blachę waflami, wylejcie masę, przykryjcie waflami. Zmrożone lody pokrójcie w kostkę.
Smacznego !