Cebularze zawsze przypominają mi weekendy w Kazimierzu Dolnym. Uwielbiam te kolejki przy kogutku i roznoszący się zapach. Wypieki ze słynnej kazimierskiej piekarni, przywożę do domu. Są niepowtarzalne i mają swój klimat.
No, znów jestem. :-))) I nadrabiam zaległości. Najpierw w kuchni. Po górze do prasowania, która mi urosła w czasie choroby, to chyba raczej zacznę się wspinać, niż prasować itd... Z miłych rzeczy - lektury. Dzieci dostały ode mnie popularnonaukowe książki przeznaczone dla małego czytelnika, wydawnictwa Arkady, o promieniotwórczości i o elektryczności.
Przeglądałam niedawno propozycje Weekendowej Piekarni z czasów kiedy jeszcze nie brałam w niej udziału. Widziałam wiele wspaniałych propozycji a jedną z tych, które szczególnie przypadły mi do gustu są cebularze. Mięciutkie, pyszne, warte wypróbowania.
Upały co prawda się skończyły ale nie szkodzi bo kubański drink o nazwie Byk smakuje nie tylko wtedy kiedy jest wysoka temperatura. Przepis znalazłam u Grumków i bardzo polecam bo to jest świetny drink nawet dla osób, które niezbyt lubią piwo.
U mnie nie jest to popularne pieczywo, ba nigdy nawet takich nie widziałam w żadnej piekarni więc co do ich podwójnej nazwy nie mogę zajmować stanowiska J. Natomiast jako osoba, która nie przepada za cebulą a przynajmniej za jej przeważającym smakiem muszę przyznać, że te bułki bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Są r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-e.
A może by tak coś słonego, chrupiącego, do przegryzienia?... Biegnę do kuchni i zagniatam ciepłe, miękkie ciasto.Pachnie mlekiem.Na patelni dusi się cebula. Też pachnie. C e b u l a r z e! Ciepłe i chrupiące, w środku delikatne i miękkie. Ze złocistą, grubą, chrupiącą skórką. I karmelizowaną cebulą. Z masłem, które jeszcze roztapia się na ciepłym cieście
Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Pomimo tego, że wczorajszy dzień spędziłam w większości w kuchni, przygotowując dania z piwem, to nie udało mi się nic pokazać na blogu. Dzisiejsze danie nie jest skomplikowane i świetnie łączy smaki składników z piwem.
Cebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :).
Cebulak, cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. T
Ciasto jak na grubą pizzę, jest miękkie i delikatne; a cała góra słodkiej, skarmelizowanej cebulki z dodatkiem wyrazistych oliwek i słonych filecików anchovies smakuje po prostu obłędnie!