BUŁKI CEBULOWE - CEBULAKI

 U mnie nie jest to popularne pieczywo, ba nigdy nawet takich nie widziałam w żadnej piekarni więc co do ich podwójnej nazwy nie mogę zajmować stanowiska J. Natomiast jako osoba, która nie przepada za cebulą a przynajmniej za jej przeważającym smakiem muszę przyznać, że te bułki bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Są r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-e. Pyszne, mięciutkie, puszyste, lekko maślane. U mnie sprawdziły się jako dodatek do obiadu ale chętnie zjedliśmy je również na kolację jak i na drugie śniadanie. Jest to obecnie moje ulubione nadziewane pieczywko drożdżowe. A podejżałam je u Małgosi.dz lekko zmodyfokowałam. 

Zdjęcie - BUŁKI CEBULOWE -  CEBULAKI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 8 sztuk

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 2-2,5h

SKŁADNIKI:

  • ½ łyżki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 250g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 dag stopionego masła
  • 1 i ½ łyżeczki drożdży instant

Nadzienie:

  • 400g cebuli
  • 1 łyżka maku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na 15minut.

2. Po tym czasie dodajemy resztę składników (jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy ½ tej mieszaniny pozostałym jajkiem posmarujemy bułki)  i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie w miarę luźne ale nie klejące.

3. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na około 1h.

4. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie czyli cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Dusimy ja pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy zgasimy już palnik ale cebula będzie wciąż gorąca dosypujemy mak, sól i pieprz, i mieszamy.

Zdjęcie - BUŁKI CEBULOWE -  CEBULAKI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Ciasto dzielimy na 8 części. Każda około 90g.

6. Formujemy z ciasta okrągłe placki. Ja robiłam to ręcznie ale można również wałkować i wycinać. W środku każdego krążka robimy wgłębienie, aby powstało miejsce na cebulę.

Zdjęcie - BUŁKI CEBULOWE -  CEBULAKI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Tak przygotowane krążki odstawiamy na około 45minut do napuszenia.

8. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 215st. Smarujemy krążki jajkiem i wypełniamy krążki cebulą. Myślę, że co najmniej 1 łyżką stołową farszu każdy krążek.

Zdjęcie - BUŁKI CEBULOWE -  CEBULAKI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

9. Pieczemy 25-30minut.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki do hot dog’ów
4

Bułeczki do hot dog’ów

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Oliwkowe  ślimaczki
7

Oliwkowe ślimaczki

figmara figmara
figowe smaki

bułeczki - czosnkowe supełki
11

bułeczki - czosnkowe supełki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni
11

Drożdżowo-maślane bułeczki z c…

cayenne cayenne
Błahostki

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
2

Śniadaniowe mini tarty z czosn…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Grillowane burgery z salsą awokado
1

Grillowane burgery z salsą awo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!
1

Chleb wiejski całonocny na zak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb wiejski całonocny jasny
1

Chleb wiejski całonocny jasny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny na podmłodzie

Chleb pszenny na podmłodzie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Buraczane wianuszki
1

Buraczane wianuszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Hot Cross Buns – angielskie bułeczki wielkanocne
1

Hot Cross Buns – angiels…

food² food²
Food Square