BUŁKI CEBULOWE - CEBULAKI

 U mnie nie jest to popularne pieczywo, ba nigdy nawet takich nie widziałam w żadnej piekarni więc co do ich podwójnej nazwy nie mogę zajmować stanowiska J. Natomiast jako osoba, która nie przepada za cebulą a przynajmniej za jej przeważającym smakiem muszę przyznać, że te bułki bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Są r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-e. Pyszne, mięciutkie, puszyste, lekko maślane. U mnie sprawdziły się jako dodatek do obiadu ale chętnie zjedliśmy je również na kolację jak i na drugie śniadanie. Jest to obecnie moje ulubione nadziewane pieczywko drożdżowe. A podejżałam je u Małgosi.dz lekko zmodyfokowałam. 

Zdjęcie - BUŁKI CEBULOWE -  CEBULAKI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 8 sztuk

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 2-2,5h

SKŁADNIKI:

  • ½ łyżki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 250g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 dag stopionego masła
  • 1 i ½ łyżeczki drożdży instant

Nadzienie:

  • 400g cebuli
  • 1 łyżka maku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na 15minut.

2. Po tym czasie dodajemy resztę składników (jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy ½ tej mieszaniny pozostałym jajkiem posmarujemy bułki)  i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie w miarę luźne ale nie klejące.

3. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na około 1h.

4. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie czyli cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Dusimy ja pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy zgasimy już palnik ale cebula będzie wciąż gorąca dosypujemy mak, sól i pieprz, i mieszamy.

Zdjęcie - BUŁKI CEBULOWE -  CEBULAKI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Ciasto dzielimy na 8 części. Każda około 90g.

6. Formujemy z ciasta okrągłe placki. Ja robiłam to ręcznie ale można również wałkować i wycinać. W środku każdego krążka robimy wgłębienie, aby powstało miejsce na cebulę.

Zdjęcie - BUŁKI CEBULOWE -  CEBULAKI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Tak przygotowane krążki odstawiamy na około 45minut do napuszenia.

8. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 215st. Smarujemy krążki jajkiem i wypełniamy krążki cebulą. Myślę, że co najmniej 1 łyżką stołową farszu każdy krążek.

Zdjęcie - BUŁKI CEBULOWE -  CEBULAKI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

9. Pieczemy 25-30minut.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki do hot dog’ów
4

Bułeczki do hot dog’ów

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Oliwkowe  ślimaczki
7

Oliwkowe ślimaczki

figmara figmara
figowe smaki

bułeczki - czosnkowe supełki
11

bułeczki - czosnkowe supełki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni
11

Drożdżowo-maślane bułeczki z c…

cayenne cayenne
Błahostki

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szpinakowy placek

Szpinakowy placek

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

České rohlíky w czerwcowej Piekarni. Wspomnienia pełne smaku!

České rohlíky w czerwcowej Pie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

České rohlíky - czeskie rogaliki

České rohlíky - czeskie rogali…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Proziaki - wakacje u babci

Proziaki - wakacje u babci

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem

Pszenno-żytni chleb na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bajgle szpinakowe

Bajgle szpinakowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny