BUŁKI CEBULOWE - CEBULAKI
U mnie nie jest to popularne pieczywo, ba nigdy nawet takich nie widziałam w żadnej piekarni więc co do ich podwójnej nazwy nie mogę zajmować stanowiska J. Natomiast jako osoba, która nie przepada za cebulą a przynajmniej za jej przeważającym smakiem muszę przyznać, że te bułki bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Są r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-e. Pyszne, mięciutkie, puszyste, lekko maślane. U mnie sprawdziły się jako dodatek do obiadu ale chętnie zjedliśmy je również na kolację jak i na drugie śniadanie. Jest to obecnie moje ulubione nadziewane pieczywko drożdżowe. A podejżałam je u Małgosi.dz lekko zmodyfokowałam.
Ilość: 8 sztuk
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 2-2,5h
SKŁADNIKI:
- ½ łyżki cukru
- ½ szklanki mleka
- 1 jajo
- 250g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 3 dag stopionego masła
- 1 i ½ łyżeczki drożdży instant
Nadzienie:
- 400g cebuli
- 1 łyżka maku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na 15minut.
2. Po tym czasie dodajemy resztę składników (jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy ½ tej mieszaniny pozostałym jajkiem posmarujemy bułki) i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie w miarę luźne ale nie klejące.
3. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na około 1h.
4. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie czyli cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Dusimy ja pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy zgasimy już palnik ale cebula będzie wciąż gorąca dosypujemy mak, sól i pieprz, i mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na 8 części. Każda około 90g.
6. Formujemy z ciasta okrągłe placki. Ja robiłam to ręcznie ale można również wałkować i wycinać. W środku każdego krążka robimy wgłębienie, aby powstało miejsce na cebulę.
7. Tak przygotowane krążki odstawiamy na około 45minut do napuszenia.
8. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 215st. Smarujemy krążki jajkiem i wypełniamy krążki cebulą. Myślę, że co najmniej 1 łyżką stołową farszu każdy krążek.
9. Pieczemy 25-30minut.
Smacznego!