Ratafia

Jeśli ktoś lubi owocowe nalewki polecam ratafię, którą przygotowałam w zeszłym roku, a raczej przez zeszły rok. Jest to bowiem rodzaj nalewki, w którym dodaje się kolejno dojrzewające owoce i zalewa porcją alkoholu. Na przygotowanie nalewki dobrze jest mieć odpowiednio duże naczynie. Ja robiłam ją w gąsiorku średniej wielkości (około 10 l). Produkcja ratafii zajmuje kilka miesięcy, ale później za to można się rozkoszować wspaniałym smakiem. Jest to pyszna wieloowocowa nalewka, o intensywnym ciemnym kolorze. Przygotowana na spirytusie ma swoją moc;-) Idealna na babskie pogaduchy, albo długie zimowe wieczory;-) Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". Autorka podaje także, że do nalewki dla wzbogacenia aromatu można dodać płatki różane, migdały, pestki śliwek, moreli i brzoskwiń.

Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g czarnych porzeczek
  • 250g poziomek
  • 250g jagód
  • 500g wiśni
  • 500g moreli
  • 500g brzoskwiń
  • 500g renklod
  • 500g węgierek
  • 1 kg gruszek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna,
  • 100 g rodzynek
  • 1 ½ kg cukru
  • 2l spirytusu

Przygotować duży pojemnik (może być gąsiorek). Wsypywać do niego w miarę dojrzewania owoce. Z moreli, wiśni, brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, a z gruszek gniazda nasienne. Cytrusy przed dodaniem dokładnie umyć, można też sparzyć wrzątkiem.

Każdą porcję owoców zasypywać cukrem – około 100 - 150g i zalewać spirytusem – 200 ml. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Smacznego:-)

 Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śliwowica
6

Śliwowica

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżowe zawijane bułeczki ze śliwkami, jabłkami, rodzynkami i migdałami

Drożdżowe zawijane bułeczki ze…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Serduszka z ciasta francuskiego

Serduszka z ciasta francuskieg…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką

Bitki schabowe w sosie z suszo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zdrowe batoniki śliwkowe

Zdrowe batoniki śliwkowe

food² food²
Food Square

Pierogi z gęsiną i śliwkami

Pierogi z gęsiną i śliwkami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Roladki schabowe z wędzoną śliwką

Roladki schabowe z wędzoną śli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pyszne (!) brownie z fasoli
1

Pyszne (!) brownie z fasoli

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi

Tort czekoladowo - kawowy z po…

Beti Beti
kruche babeczki

Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig

Wigilijny kompot z suszonych ś…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Piernik z rumem i powidłami
4

Piernik z rumem i powidłami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta piernikowa z marcepanem i  dżemem śliwkowym
1

Tarta piernikowa z marcepanem…

figmara figmara
figowe smaki