Ratafia

Jeśli ktoś lubi owocowe nalewki polecam ratafię, którą przygotowałam w zeszłym roku, a raczej przez zeszły rok. Jest to bowiem rodzaj nalewki, w którym dodaje się kolejno dojrzewające owoce i zalewa porcją alkoholu. Na przygotowanie nalewki dobrze jest mieć odpowiednio duże naczynie. Ja robiłam ją w gąsiorku średniej wielkości (około 10 l). Produkcja ratafii zajmuje kilka miesięcy, ale później za to można się rozkoszować wspaniałym smakiem. Jest to pyszna wieloowocowa nalewka, o intensywnym ciemnym kolorze. Przygotowana na spirytusie ma swoją moc;-) Idealna na babskie pogaduchy, albo długie zimowe wieczory;-) Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". Autorka podaje także, że do nalewki dla wzbogacenia aromatu można dodać płatki różane, migdały, pestki śliwek, moreli i brzoskwiń.

Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g czarnych porzeczek
  • 250g poziomek
  • 250g jagód
  • 500g wiśni
  • 500g moreli
  • 500g brzoskwiń
  • 500g renklod
  • 500g węgierek
  • 1 kg gruszek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna,
  • 100 g rodzynek
  • 1 ½ kg cukru
  • 2l spirytusu

Przygotować duży pojemnik (może być gąsiorek). Wsypywać do niego w miarę dojrzewania owoce. Z moreli, wiśni, brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, a z gruszek gniazda nasienne. Cytrusy przed dodaniem dokładnie umyć, można też sparzyć wrzątkiem.

Każdą porcję owoców zasypywać cukrem – około 100 - 150g i zalewać spirytusem – 200 ml. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Smacznego:-)

 Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śliwowica
6

Śliwowica

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z krewetkami

Tarta z krewetkami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Soczysta pieczeń wieprzowa

Soczysta pieczeń wieprzowa

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

Mini pączki pieczone w piekarn…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Soczysta pieczeń z

Soczysta pieczeń z "rękawa" w…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne
1

Joulutorttu, czyli fińskie cia…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i susz…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
1

Placek twarogowy ze śliwką, po…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Piernik orzechowy z czekosliwką

Piernik orzechowy z czekosliwk…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką
2

Klasyczny placek ze śliwkami i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gęsie udka w sosie z warzywami

Gęsie udka w sosie z warzywami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit