Ratafia

Jeśli ktoś lubi owocowe nalewki polecam ratafię, którą przygotowałam w zeszłym roku, a raczej przez zeszły rok. Jest to bowiem rodzaj nalewki, w którym dodaje się kolejno dojrzewające owoce i zalewa porcją alkoholu. Na przygotowanie nalewki dobrze jest mieć odpowiednio duże naczynie. Ja robiłam ją w gąsiorku średniej wielkości (około 10 l). Produkcja ratafii zajmuje kilka miesięcy, ale później za to można się rozkoszować wspaniałym smakiem. Jest to pyszna wieloowocowa nalewka, o intensywnym ciemnym kolorze. Przygotowana na spirytusie ma swoją moc;-) Idealna na babskie pogaduchy, albo długie zimowe wieczory;-) Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". Autorka podaje także, że do nalewki dla wzbogacenia aromatu można dodać płatki różane, migdały, pestki śliwek, moreli i brzoskwiń.

Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g czarnych porzeczek
  • 250g poziomek
  • 250g jagód
  • 500g wiśni
  • 500g moreli
  • 500g brzoskwiń
  • 500g renklod
  • 500g węgierek
  • 1 kg gruszek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna,
  • 100 g rodzynek
  • 1 ½ kg cukru
  • 2l spirytusu

Przygotować duży pojemnik (może być gąsiorek). Wsypywać do niego w miarę dojrzewania owoce. Z moreli, wiśni, brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, a z gruszek gniazda nasienne. Cytrusy przed dodaniem dokładnie umyć, można też sparzyć wrzątkiem.

Każdą porcję owoców zasypywać cukrem – około 100 - 150g i zalewać spirytusem – 200 ml. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Smacznego:-)

 Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ratafia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śliwowica
6

Śliwowica

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jesienny jogurt z pieczonymi śliwkami i  orzechami

Jesienny jogurt z pieczonymi ś…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Mus śliwkowo-czekoladowy
1

Mus śliwkowo-czekoladowy

figmara figmara
figowe smaki

Tarta migdałowa ze śliwkami

Tarta migdałowa ze śliwkami

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Ciasto ze śliwkami i budyniem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Jesienny jogurt z pieczonymi śliwkami i  orzechami

Jesienny jogurt z pieczonymi ś…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Muffinki z jabłkami i cynamonem + film- Smakowite Dania
1

Muffinki z jabłkami i cynamone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy

O barwieniu czekolady słów kil…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chutney aronia&śliwka&gruszka
1

Chutney aronia&śliwka&gruszka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kasza bulgur z figami i jeżynami

Kasza bulgur z figami i jeżyna…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Torta Margherita z brzoskwiniami
1

Torta Margherita z brzoskwinia…

atina atina
Tak sobie pichcę...