Kruszon z suszonymi owocami i krupnikiem

Kruszon z suszonymi owocami i krupnikiem
Zdjęcie - Kruszon z suszonymi owocami i krupnikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruszon z suszonymi owocami i krupnikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruszon z suszonymi owocami i krupnikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g suszonych owoców bez pestek: jabłka, gruszki, morele, śliwki
  • 1 limonka
  • 250 ml krupniku na miodzie
  • 150 ml wody źródlanej
Przygotowanie Owoce namoczyć w wodzie i odstawić na 2 godz., aż zmiękną. Osączyć na sicie. Wodę można wykorzystać do kompotu lub wypić. Owoce i plasterki limonki wyłożyć do naczynia.

Oddzielnie zmieszać wodę źródlaną z krupnikiem i zalać owoce. Odstawić na kilka godzin.


Kruszon podawać schłodzony w szklanym naczyniu. Rozlewać do szklanek.


Porada:

Kruszon można podać na lodzie, krupnik zastąpić białym winem (półwytrawnym lub półsłodkim). Bardziej aromatyczny napój otrzymamy po kilku dniach od przygotowania; wtedy kruszon należy przechowywać w zamkniętym słoju.



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów