Ajerkoniak swojskiej roboty

Ajerkoniak swojskiej roboty

Zdjęcie - AJERKONIAK SWOJSKIEJ ROBOTY (HOMEMADE EGG COGNAC) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiajerkoniak swojskiej roboty

W dzisiejszym przepisie prezentuję ajerkoniak domowej roboty. Likier jajeczny jest gęsty, słodki i pyszny. Prosty i szybki do wykonania. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, na zdrowie :-)

Źródło: link


Składniki:

  • 6 żółtek swojskich jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 300 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
  • 200 ml spirytusu
  • 1 cukier wanilinowy


Wykonanie:

Szklanka = 250 ml Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i miksować do momentu uzyskania gładkiej, puszystej masy. Dodać mleczko i wymieszać. Spirytus wlać w trzech porcjach za każdym razem mieszając. Przelać ajerkoniak do butelki i odstawić minimum na 2 dni. Jeśli chcecie, aby ajerkoniak był rzadszy zamiast 300 ml dodaj 500 ml mleczka. Z podanych proporcji wychodzi około litra gotowego ajerkoniaku.


Smacznego!


AJERKONIAK SWOJSKIEJ ROBOTY (HOMEMADE EGG COGNAC)AJERKONIAK SWOJSKIEJ ROBOTY (HOMEMADE EGG COGNAC)

Kategorie przepisów