ajerkoniak swojskiej roboty
W dzisiejszym przepisie prezentuję ajerkoniak domowej roboty. Likier jajeczny jest gęsty, słodki i pyszny. Prosty i szybki do wykonania. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, na zdrowie :-)
Źródło: link
Składniki:
- 6 żółtek swojskich jajek
- szklanka cukru pudru
- 300 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
- 200 ml spirytusu
- 1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Szklanka = 250 ml Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i miksować do momentu uzyskania gładkiej, puszystej masy. Dodać mleczko i wymieszać. Spirytus wlać w trzech porcjach za każdym razem mieszając. Przelać ajerkoniak do butelki i odstawić minimum na 2 dni. Jeśli chcecie, aby ajerkoniak był rzadszy zamiast 300 ml dodaj 500 ml mleczka. Z podanych proporcji wychodzi około litra gotowego ajerkoniaku.
Smacznego!
AJERKONIAK SWOJSKIEJ ROBOTY (HOMEMADE EGG COGNAC)AJERKONIAK SWOJSKIEJ ROBOTY (HOMEMADE EGG COGNAC)