Truskawkowe daiquiri
Truskawkowe daiquiri to ostatnio mój ulubiony koktajl. Odkąd tylko zaczął się sezon na truskawki, to robię go kilka razy w tygodniu i nie mogę przestać. ? Jest cudownie orzeźwiający, lekko kwaskowy i smakuje niczym najlepsze owocowe smoothie. Truskawkowe daiquiri to oczywiście wariacja na temat klasycznego karaibskiego koktajlu, który oryginalnie składa się z białego rumu, syropu cukrowego i soku z limonki. W wersji owocowej jest jednak jeszcze lepszy!
Do jego przygotowania, oprócz wymienionych składników, wystarczy tylko solidna porcja truskawek i kruszonego lodu. Ja jednak korzystam z kielichowego blendera i wszystko miksuję ze sobą do otrzymania konsystencji przypominającej trochę slushy, albo bardziej rozwodnioną granitę. Zamiast syropu cukrowego preferuję zrobić ozdobną krustę na rantach kieliszków, ale jest to oczywiście opcjonalne. Ogólnie uważam, że truskawki są już słodkie same w sobie i nie potrzebujemy dodatkowej porcji cukru w samym napoju. Do koktajlu polecam dorzucić również świeżą miętę lub bazylię – tak smakuje jeszcze lepiej i bardziej orzeźwiająco.
Truskawkowe daiquiri można podać w kieliszkach do martini, wysokich szklankach lub szerokich szampanówkach. Wybór należy do Was. Proporcje również można dobrać pod swój gust. Ja zwykle przygotowuję daiquiri na oko. Jednak celowo dobrałem je tutaj tak, aby wyszły cztery smakowite porcje koktajlu. Jeśli bardziej zależy Wam na orzeźwieniu, to można przygotować drink z nieco mniejszą ilością rumu i zaserwować dwie duże szklanki zamiast czterech kieliszków. To tyle rad ode mnie i zachęcam Was do rozpoczęcia weekendu od toastu truskawkowym daiquiri. ?
PS. Jeśli nie macie pod ręką białego rumu, to sprawdzi się również tequila albo wódka. Chociaż z rumem smakuje najlepiej. ?
Truskawkowe daiquiri
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 5 minut
SKŁADNIKI
- 250 g świeżych truskawek (waga po obraniu)
- 250 g kostek lodu
- 120 ml białego rumu (można również użyć tequili albo wódki)
- garść listków świeżej mięty
- sok z 1 limonki + opcjonalnie plasterki do dekoracji
- cukier do zrobienia krusty
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj krustę. Ranty kieliszków zwilż odrobiną soku z limonki, ocierając delikatnie przekrojony owoc o krawędź naczynia. Następnie na talerzyku rozsyp cukier i postaw na nim odwrócone kieliszki, aby pokrył on ich krawędź.
- Truskawki umyj i pozbaw szypułek.
- Wszystkie składniki: truskawki, lód, rum, sok z limonki oraz miętę umieść w kielichu blendera i zmiksuj, aż kostki lodu się rozdrobnią.
- Daiquiri przelej do kieliszków i udekoruj plasterkami limonki. Podawaj od razu.