Nalewka z aronii

Nalewka z aronii
Zdjęcie - Nalewka z aronii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Nalewka z aronii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg mrożonej aronii
  • 300 liści z wiśni
  • 2,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • 5 łyżek kwasku cytrynowego
  • 1 l spirytusu
Przygotowanie W dużym garnku umieścić aronię (bez rozmrażania), liście wiśni i wodę. Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu 15-20 min od momentu wrzenia.


Po tym czasie odcedzić aronię i liście – najpierw na durszlaku, by pozbyć się liści, następnie na bardzo drobnym sitku. Do klarownego płynu dodać cukier oraz kwasek cytrynowy, po czym wymieszać całość i odstawić do całkowitego przestudzenia. Na koniec dodać spirytus, wymieszać i przelać do butelek.


Nalewka powinna stać w butelkach minimum dwa tygodnie przed spożyciem, choć im starsza, tym będzie lepsza.


Porada:

Jeśli nie posiadamy liści wiśni, możemy wykorzystać pomarańcze: do gotującej się aronii należy dodać skórkę startą z dwóch pomarańczy, a pod koniec gotowania wyciśnięty z nich sok. Dalej postępujemy wg przepisu.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów