Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Przyrządzenie nalewki domowym sposobem jest prostsze niż się wydaje. Coraz więcej osób decyduje się przygotowywać tego typu alkohol ponieważ cechuje go niepowtarzalny smak oraz liczne właściwości zdrowotne. Domowa nalewka to zawsze dobry dodatek: uświetni każde spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi, może być składnikiem pysznych koktajli ale też napojem leczniczym. Samodzielnie wykonana nalewka to także świetny pomysł na prezent “od serca”.
Poniższy przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu jest bardzo prosty więc może z niego skorzystać każdy, również osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze światem nalewek. Nalewka z kwiatów czarnego bzu to wspaniały smak ale też samo zdrowie: jest doskonałym sposobem na poprawę odporności oraz może być spożywana zawsze wtedy gdy złapie nas przeziębienie ponieważ wykazuje działanie antywirusowe i chroni drogi oddechowe. Działa także wykrztuśnie i moczopędnie. Taka nalewka to znakomity pomysł na zatrzymanie lata i pięknych, słonecznych wspomnień. Czarny bez rośnie w naszym kraju powszechnie i z pewnością znajdziemy go bez trudu
Danie: Nalewka
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 10 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Wykonanie: 30 min.
Kalorie: 300 kcal
Przyrządzenie nalewki domowym sposobem jest prostsze niż się wydaje. Coraz więcej osób decyduje się przygotowywać tego typu alkohol w domu.
Składniki:50 baldachów kwiatów czarnego bzu
750 ml wody
750 g cukru
2 duże cytryny
3 limonki
1 L spirytusu
- Gotujemy syrop: na 750 g cukru należy wlać 3/4 litra wody, gotować i wystudzić. Cytryny pokroić w plasterki.
- W dużym słoiku umieścić baldachy kwiatów czarnego bzu poprzekładane plasterkami cytryny. Wlać wystudzony syrop, słoik przykryć gazą i odstawić na tydzień w ciepłe, nasłonecznione miejsce.
- Po tym czasie należy przecedzić zawartość słoika przez sito, baldachy i plasterki cytryny wyrzucić. Otrzymany płyn należy wymieszać z sokiem z trzech wyciśniętych limonek i litrem spirytusu. Przelać płyn do butelki (butelek) i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce, wstrząsając od czasu do czasu.
- Po miesiącu alkohol przefiltrować przez bibułkę, rozlać do butelek i odstawić na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie nasza nalewka będzie gotowa.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoLike us on Facebook