Czereśniowa sangria
Sangria to jeden z moich ulubionych napojów na ciepłe letnie wieczory. Kojarzy mi się z wakacjami i beztroskim czasem kiedy mieszkałem w Hiszpanii – wtedy żaden upalny dzień nie mógł się obyć bez schłodzonej butelki Don Simona (sklepowej wersji gotowego napoju). Chociaż oczywiście wiadomo, że domowa wersja jest o niebo lepsza! ? Szczególnie gdy dodamy do niej solidną porcję owoców! Tradycyjna sangria przypomina trochę poncz. Składa się z czerwonego wina, wody lub napoju gazowanego, cukru, kawałków owoców (najczęściej pomarańczy oraz cytryn lub innych, na które trwa akurat sezon) i wzmacnia się ją innym wysokoprocentowym alkoholem lub likierem, np. brandy (w szczególności z Jerez), Cointreau, wermutem, a nawet rumem czy wódką w wersjach bardziej ekonomicznych. ? Często aromatyzowana jest również laską cynamonu. Nie ma jednak jednego słusznego przepisu na ten koktajl i tak naprawdę można tu do woli eksperymentować. Dlatego w pełni lata postanowiłem przygotować swoją sezonową wersję i podzielić się z Wami przepisem. Oto przed Wami czereśniowa sangria, idealna na obecne upały!
Z owoców przygotowałem lekki kompot, aby wydobyć z nich smak i dodałem laskę cynamonu oraz skórkę pomarańczową, żeby uzyskać charakterystyczny głęboki aromat. Następnie wszystko połączyłem z hiszpańskim winem, dodatkową porcją soku pomarańczowego, świeżymi owocami i całość wzmocniłem domową wiśniówką. Później wystarczyło wstawić dzbanek do lodówki celem schłodzenia i zmacerowania, żeby później móc się rozkoszować idealnym koktajlem na ciepłe letnie dni! Mam nadzieję, że ta czereśniowa sangria Was wystarczająco zachęciła i przygotujecie ją również u siebie w domu! ?
Czereśniowa sangría Wydrukuj przepis Ilość porcji: 8 kieliszków Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
- 1 butelka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina, polecam hiszpańskie wino Rioja
- 500 g czereśni plus kilka sztuk do dekoracji*
- 200 ml wody
- 3 łyżki cukru, polecam trzcinowy
- 50 ml wiśniówki (opcjonalnie)
- 2 pomarańcze (niewoskowane)
- 1 jabłko
- 1 laska cynamonu
- kostki lodu do podania
- Czereśnie wrzuć do rondelka (możesz je również uprzednio wydrylować), zalej wodą, wrzuć laskę cynamonu oraz obraną skórkę z jednej pomarańczy i wsyp cukier. Gotuj przez około 15-20 minut, aż powstanie lekki kompot. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Zawartość rondelka przelej do dużego dzbanka, wlej wino, wiśniówkę oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy. Dokładnie wymieszaj.
- Drugą pomarańczę oraz jabłko pokrój w plasterki i wrzuć do dzbanka. Sangrię wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Podawaj z kostkami lodu i świeżymi owocami.
*W przepisie można również użyć gotowego kompotu z czereśni. Nie musisz go podgrzewać, tylko połącz z resztą składników i wstaw do lodówki.