Kwaskowa nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy ma wiele cennych właściwości dla zdrowia i warto po nią sięgać po ciężkostrawnym posiłku. Ponadto pomaga usunąć z organizmu toksyny i produkty uboczne przemiany materii, a także sprawdza się również w czasie przeziębień, ponieważ doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Owoce pigwy dojrzewają jesienią i zawierają dużo witamin. Nalewka z pigwy zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz potas,wapń, żelazo i fosfor. Jej przygotowanie jest proste i trwa ok. 1 godziny. Aby przygotować nalewkę z pigwy potrzebny będzie duży słoik i lniana szmatka do przechowywania owoców zasypanych cukrem. Pigwa pospolita pochodzi z Azji i rośnie postaci krzewu lub drzewa, które ma 3 metry wysokości.
Danie: Nalewka
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Wykonanie: 30 min.
Kalorie: 250 kcal
Nalewka z pigwy ma wiele cennych właściwości dla zdrowia i warto po nią sięgać po ciężkostrawnym posiłku. Ponadto pomaga usunąć z toksyny.
Składniki:
-
1 kg owoców pigwy
-
1 kg cukru
-
500 ml spirytusu
-
500 ml wódki
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności należy umyć, obrać, oczyścić z pestek i gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki owoce pigwy.
- Następnie wrzucić je do słoika i zasypać cukrem, a następnie przykryć otwór lnianą ściereczką i odstawić na 2 tygodnie do ciepłego miejsca.
- Po tym czasie syrop, który powstanie z owoców należy odlać i zalać spirytusem. Odstawić całość szczelnie zamkniętą na 2 miesiące. A pozostałe owoce należy zalać wódką i również szczelnie zamknięte odstawić na 2 miesiące.
- Na koniec, kiedy minie czas na który trzeba było je odstawić, oba roztwory należy przecedzić przez drobne sitko i połączyć.
- Jest od razu gotowa do spożycia.