Dyniówka czyli nalewka z dyni

Dyniówka czyli nalewka z dyni
Zdjęcie - Dyniówka czyli nalewka z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe nalewki warto przyrządzać z kilku powodów – smakują znacznie lepiej niż alkohole dostępne w sklepach, możemy przygotować je w różnych i ulubionych wersjach smakowych, wzmacniają odporność, wpływają pozytywnie na proces trawienia, wreszcie: idealnie sprawdzają się na wszystkich imprezach. Można pić je samodzielnie a także przygotowywać z nich pyszne drinki i shoty. Kieliszek nalewki wypity po obiedzie będzie znakomitym zwieńczeniem pysznego posiłku.

Nalewka z dyni wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w dodatku charakteryzuje się pysznym smakiem. Warto przyrządzić ją na jesień bo właśnie wtedy smakuje najlepiej (dynia jest jednym z symboli jesiennej aury) a wzmocnienie odporności przyda nam się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Własnoręcznie przygotowana nalewka, odpowiednio zapakowana, może być także świetnym prezentem na każdą okazję.

Zdjęcie - Dyniówka czyli nalewka z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Nalewka
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 10 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Wykonanie: 30 min.
Kalorie: 300 kcal

Domowe nalewki warto przyrządzać z kilku powodów – smakują lepiej niż dostępne w sklepach i możemy przygotować je w różnych wersjach.

Składniki:
  • 500 g dyni

  • 500 ml wódki

  • 100 ml spirytusu

  • 100 ml wody

  • 300 g cukru

Sposób przygotowania:
  • Zacznij od obrania dyni i wykrojenia gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w niewielką kostkę i włóż do słoika. Pamiętaj, że dynia nie może zajmować więcej niż trzy czwarte objętości słoika.
  • Do słoika wlej wódkę a następnie spirytus tak aby wszystkie kawałki dyni były dobrze przykryte alkoholem. Słoik szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce.
  • Po miesiącu przygotuj syrop: przegotowaną wodę podgrzej i rozpuść cukier. Gdy wystygnie, dolej syrop do słoika z dynią, zamknij szczelnie i odstaw na tydzień.
  • Po tym czasie otwórz słoik i przepuść kawałki dyni przez sito wyciskając z niej jak najwięcej alkoholu. Otrzymany płyn starannie przefiltruj.
  • Dyniówkę rozlej do butelek. Zamknij je szczelnie i odstaw w chłodne miejsce. Pełny smak nalewki uwolni się pół roku później.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Like us on Facebook

Kategorie przepisów