Dyniówka czyli nalewka z dyni
Domowe nalewki warto przyrządzać z kilku powodów – smakują znacznie lepiej niż alkohole dostępne w sklepach, możemy przygotować je w różnych i ulubionych wersjach smakowych, wzmacniają odporność, wpływają pozytywnie na proces trawienia, wreszcie: idealnie sprawdzają się na wszystkich imprezach. Można pić je samodzielnie a także przygotowywać z nich pyszne drinki i shoty. Kieliszek nalewki wypity po obiedzie będzie znakomitym zwieńczeniem pysznego posiłku.
Nalewka z dyni wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w dodatku charakteryzuje się pysznym smakiem. Warto przyrządzić ją na jesień bo właśnie wtedy smakuje najlepiej (dynia jest jednym z symboli jesiennej aury) a wzmocnienie odporności przyda nam się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Własnoręcznie przygotowana nalewka, odpowiednio zapakowana, może być także świetnym prezentem na każdą okazję.
Danie: Nalewka
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 10 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Wykonanie: 30 min.
Kalorie: 300 kcal
Domowe nalewki warto przyrządzać z kilku powodów – smakują lepiej niż dostępne w sklepach i możemy przygotować je w różnych wersjach.
Składniki:500 g dyni
500 ml wódki
100 ml spirytusu
100 ml wody
300 g cukru
- Zacznij od obrania dyni i wykrojenia gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w niewielką kostkę i włóż do słoika. Pamiętaj, że dynia nie może zajmować więcej niż trzy czwarte objętości słoika.
- Do słoika wlej wódkę a następnie spirytus tak aby wszystkie kawałki dyni były dobrze przykryte alkoholem. Słoik szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce.
- Po miesiącu przygotuj syrop: przegotowaną wodę podgrzej i rozpuść cukier. Gdy wystygnie, dolej syrop do słoika z dynią, zamknij szczelnie i odstaw na tydzień.
- Po tym czasie otwórz słoik i przepuść kawałki dyni przez sito wyciskając z niej jak najwięcej alkoholu. Otrzymany płyn starannie przefiltruj.
- Dyniówkę rozlej do butelek. Zamknij je szczelnie i odstaw w chłodne miejsce. Pełny smak nalewki uwolni się pół roku później.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoLike us on Facebook