Grzany cydr z korzeniami

Grzany cydr z korzeniami
Zdjęcie - Grzany cydr z korzeniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzany cydr z korzeniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzany cydr z korzeniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzany cydr z korzeniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l cydru jabłkowego
  • 1 szklanka czarnej herbaty (można użyć smakowej, pomarańczowej lub jabłkowej)
  • 80 ml ciemnego rumu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Ok. 10 całych goździków
  • 2 anyże gwiazdkowe
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 3 całe nasiona kardamonu
  • skórka z 1 cytryny
Przygotowanie

Cydr wlewamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy cukier, herbatę i rum. Nasiona kardamonu lekko miażdżymy, korę cynamonową łamiemy, dodajemy razem ze skórką z cytryny, goździkami i anyżem do cydru. Całość podgrzewamy przez ok. 10 min, aż cydr zacznie wrzeć i przyprawy uwolnią swój aromat. Gorący przelewamy do szklanek


Porada: Cydr można przygotowac dzień wcześniej i przychowywac w lodówce, należy jednak usunąć przyprawy, bo smak cydru będzie zbyt intentywny. Podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczamy do zagotowania.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów