Likier piernikowy idealny na prezent
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czyli powoli musimy myśleć nad prezentami. Nie ma się co oszukiwać – większość z nas każdego roku ma ten sam problem. Zastanawiamy się co kupić, a jeśli nie mamy z góry ustalonego przez rodzinę budżetu, to dochodzi pytanie: „za ile?” Jeśli stawiacie na symboliczne podarunki – przedstawiona niżej propozycja będzie wprost idealna! Jeżeli jednak planujecie wydać więcej – sprawdzą się jako ciekawy dodatek. Rodzina lub znajomi z pewnością docenią gest i pomysł.
Czy mieliście kiedyś okazję napić się typowo świątecznego likieru? A co znaczy „typowo świąteczny”? A no taki, który ma zapach i smak drugiej połowy grudnia. Oprócz suszonych owoców i mandarynek, na myśl przychodzą pachnące pierniczki. Ten aromatyczny zapach i smak możemy zamknąć w butelce wyśmienitego likieru. Wybrane przeze mnie przepisy nie są skomplikowane i nie wymagają dużych umiejętności. Śmiało możesz je wypróbować nawet jeśli nigdy wcześniej nie zdarzyło Ci się przygotowywać takich trunków.
Danie: Likier
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 10 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Wykonanie: 10 min.
Kalorie: 210 kcal
Likier świąteczny nie tylko pysznie wypełni nam wieczory ale także jest idealnym pomysłem na prezent. Sprawdź nasz świąteczny przepis na piernikowy likier i podziel się nim (likierem i przepisem) ze znajomymi.
Składniki:200 ml 200 ml wódki
500 ml śmietany 30%
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
7 łyżek cukru pudru
100 g białej czekolady
- Śmietanę wraz z cukrem pudrem podgrzewamy w garnku. Nie doprowadzamy do wrzenia!
- Do ciepłej śmietany wrzucamy kawałki czekolady i czekamy, aż się rozpuszczą, dokładnie mieszając.
- Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Po ostudzeniu wlewamy wódkę i dodajemy przyprawę korzenną. Dokładnie mieszamy, wlewamy do szklanej butelki lub słoika, dokładnie zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24h.
- Po tym czasie likier przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Pamiętajmy o przechowywaniu go w lodówce!
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook
A może chcielibyście przygotować coś nieco mocniejszego? Nie ma problemu! Można wypróbować nieco zmodyfikowaną recepturę, a ponadto zastąpić śmietanę mlekiem. Potrzebne będą następujące składniki:
- 300 ml wódki
- 100 ml spirytusu
- 300 ml mleka
- 120 g czekolady
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżeczek cukru pudru (lub cukru trzcinowego)
Jeśli chodzi o przygotowanie – postępujemy tak jak w poprzednim przepisie:
- Składniki (pomijając na tym etapie tylko wódkę i spirytus) podgrzewamy w garnku, nieustannie mieszając.
- Kiedy wszystko ładnie się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Do zimnej mieszanki wlewamy alkohol, mieszamy i zamykamy w szczelnym słoiku lub szklanej butelce.
- Odstawiamy na kilka dni (u mnie zazwyczaj jest to od 3 do 6 dni), aby składniki połączyły się ze sobą. Kolejnym krokiem będzie oczywiście przelewanie do butelek. Gotowy trunek najlepiej przechowywać w lodówce.
Jeśli piernikowy likier stanie się świątecznym podarunkiem, warto zadbać o odpowiednie, szklane opakowanie. Chociaż trunek przygotowany dla siebie wlewam po prostu do butelki po innym alkoholu, na pewno nie zrobiłabym tego w przypadku prezentu. Całość musi prezentować się estetycznie i… świątecznie. Co proponuję? W różnego rodzaju marketach z pewnością znajdziemy szklane butelki na soki i alkohole. W okresie bożonarodzeniowym sklepy mają w ofercie także butelki z motywami świątecznymi. Innym, nieco bardziej eleganckim rozwiązaniem, będzie karafka. Rzecz bardzo praktyczna, gdyż po wypiciu zawartości śmiało można wykorzystać ją na inne napoje. Taki prezent 2 w 1. Całości dopełni torebka prezentowa na alkohol lub przewiązanie szyjki butelki wstążką. Na wstążce można zawiesić niewielki bilecik z nazwą trunku lub imieniem obdarowywanej osoby.