Porady kulinarne
-
Farsz do uszek - jakie proporcje?
Na 100 g suszonych grzybów do uszek potrzebna jest jedna średnia cebula drobno pokrojona i przysmażona na maśle, sól i pieprz do smaku. Ugotowane, pozbawione wywaru grzyby bardzo drobno kroimy i mieszamy z cebulą i przyprawami.
-
Kołacz z makiem - jak formować?
Pierwszy z placków ułożyć na tortownicy, posmarować go masłem i połową masy makowej. Następnie ułożyć na nim drugi placek, posmarować masłem, ułożyć masę makową i przykryć pozostałym plackiem. Placki ponacinać najpierw na 4 części, tak aby w środku pozostały złączone. Powstałe ćwiartki naciąć na dalsze połówki itd. Ciasto ma być podzielone na 16 kawałków. Każdy z powstałych kawałków skręcić wokół siebie. Należy robić to jednocześnie po 2 kawałki. Ten , który trzymamy w prawej ręce skręcamy w prawą stronę, ten który trzymamy w lewej ręce skręcamy w lewą stronę. Końce skręconych kawałków połączyć ze sobą, tak aby powstały warkocze.
-
Boeuf bourguignon - jakie wino dodać?
Aby danie bourguignon było w 100 % burgundzkim należy użyć klasycznego burgundzkiego czerwonego - wytrawnego wina Bourgogne z czerwonych owoców o bogatym owocowym bukiecie. Jest to wino ze szczepów Pinot Noir lub Gamay. Z uwagi na to że wina Bourgogne osiągają często zawrotne ceny Francuzi chętnie zastępują je winem Côtes-du-Rhône, które ma atrakcyjny owocowy aromat. Wina te charakteryzuje stożkowa butelka.
-
Jak uniknąć rozpadania się rolady?
Przed pieczeniem dokładnie obwiąż roladę sznurkiem kuchennym. To sprawi, że mięso będzie dobrze trzymało farsz i zachowa estetyczny kształt po upieczeniu. Jeśli nie masz sznurka kuchennego, możesz użyć wykałaczek, ale pamiętaj, by usunąć je przed podaniem. Upewnij się, że rolada jest zwinięta ciasno, aby farsz nie miał luzu i nie wypadał w trakcie pieczenia. Możesz także delikatnie podpiec roladę przez kilka minut na patelni przed włożeniem do piekarnika – to pomoże jej zachować formę. Jeśli masz czas, wstaw roladę do lodówki na 30 minut przed pieczeniem, co dodatkowo pomoże w utrzymaniu jej kształtu. Dobrym pomysłem jest także nałożenie farszu w…
-
-
Pasztet - co zrobić, aby w czasie pieczenia nie wysechł?
Do piekarnika wstawiamy na spód gorącą wodę (1 litr) w blaszce, by pasztet nie wysechł w czasie pieczenia. Jeżeli góra pasztetu nam się zbytnio przyrumieni, należy przykryć go folią.
-
-
Makowiec - czym smarować ciasto?
Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi.
-
Pierniczki - kiedy będą szybciej miękkie?
Z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym.
-
Jak zamrozić szałwię?
Najlepszym sposobem na zamrożenie szałwii jest mrożenie w pojemnikach na lody i na dodatek nie w wodzie, ale w oliwie.
-
Pomarańcze - dlaczego usuwać albedo?
Należy usuwać białą podskórkę pomarańczy (albedo) bo jest gorzkie.
-
Jak mrozić pierogi?
Pierogi układać porcjami na oprószoną mąką desce. Kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka i na desce ułożyć kolejną porcję.
-
Jak zrobić warstwową kawę?
Najpierw do wysokiej szklanki trzeba wlać mleko z syropem, osobno w dzbanuszku zaparzyć kawę i ostrożnie wlać ją po ściankach szklanki. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i cynamon :)
-
Kluseczki "kładzione" - jak uzyskać ladny kształt?
Robię to przy pomocy dwóch łyżek. Nabieram ok. pół łyżki ciasta, zanurzam (pionowo) łyżkę z ciastem w bulionie i używając drugiej łyżki, zdejmuję ciasto wprost do zupy. Dzięki temu kluski są foremne i okrąglejsze niż, "kładzione" przy pomocy jednej łyżki.
-
Jak grillować łososia?
Rybę celowo grilluję ze skórką, ponieważ pozbawiona tej ochrony, z pewnością rozpadnie się na dwie części (przetestowałam). Lepiej więc grillować ją w całości. Poza tym wg. mnie, łosoś grillowany ze skórą, ma o wiele bogatszy smak.
-
Suflet - jakie są zasady przygotowania?
- Nie ubijaj białka w plastikowej misce. Pod koniec ubijania, dodaj szczyptę soli, dzięki temu masa nie opadnie.
- Masa beszamelowa z serem musi być ciepła, w momencie, w którym dodajesz pianę z białek.
- Kokilki muszą być wysmarowane masłem, a ich ścianki podsypane bułką tartą, serem lub mąką.
- Wypełnioną kokilkę gotową masą, wygładzamy z boku ścianek, czubkiem noża oraz wyrównujemy wierzch. To sprawi, że równo urośnie.
- Nie drażnimy sufletu negatywnymi myślami i nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
- Suflet podajemy natychmiast po upieczeniu, zanim zacznie opadać.