Porady kulinarne
-
Papryka - jak obrać skórkę?
Paprykę umyć, osuszyć, opalić palnikiem albo nad gazem, aż powstaną pęcherze i skórka zrobi się czarna, włożyć do woreczka i poczekać aż papryka wystygnie. Po wystygnięciu można ściągać skórkę.
-
Pomidor - jak obrać go ze skórki?
Pomidora naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, po 15 sekundach wyjąć pomidora i przełożyć do zimnej wody - teraz skórka będzie łatwo odchodziła.
-
Jak kroić mango?
Bierzemy owoc i odkrawamy jego części obok pestki. Odkrojone kawałki kładziemy skórą na desce i nacinamy owoc w kratkę, następnie odginamy skórkę i powstaje nam coś w rodzaju jeża. Nacinając przy skórce owoc uzyskamy kostki z mango.
-
Co zrobić, aby fasola nie wzdymała?
Kilka rad odnośnie gotowania fasoli, aby zmniejszyć działanie wzdymające:
- fasolę namoczyć na noc
- wodę z moczenia wylać, gotować w świeżej
- pierwsze 10 minut gotowania - bez przykrycia, na bardzo mocnym ogniu
- potem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem
- solimy do smaku na koniec.
-
Co zrobić, aby upiec idealne babeczki ?
- jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową
- szklankę z odmierzonym mlekiem (o zawartości tłuszczu 3,2%) wkładam na chwilę do garnuszka z wrzątkiem, aby było letnie (nie ciepłe)
- najlepsza mąka do babeczek to tortowa, koniecznie przesiana
- najlepiej sprawdził się zwykły, biały cukier
- naturalny ekstrakt waniliowy daje najlepsze efekty smakowe. -
-
Ciasto pierogowe na maślance - jakie składniki?
Ciasto pierogowe na maślance: 1/2 kg mąki, maślanka (do 1/2 litra), szczypta soli.
-
-
Orzechy laskowe - jak pozbawić je łupinek?
Jeśli orzechy laskowe są w cienkiej brązowej skórce, możemy też użyć piekarnika do obrania ich – wysypujemy je na blachę i prażymy chwilę. Następnie zawijamy w szmatkę i całym zawiniątkiem „wałkujemy” po blacie – łupinki powinny same poodpadać z orzechów.
-
Baba ziemniaczna - jak długo ją piec?
Pieczenie:
I- w prodiżu - prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.
II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).
-
Jak marynować śledzie?
Bardzo łatwo możemy je zamarynować w domu. Wystarczy solone płaty wymoczyć w wodzie, a następnie zalać zimną zalewą przygotowaną w następujący sposób.
Wodę zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Zalewa powinna być słodko - kwaśna.
-
Co zrobić, gdy bakłażan po rozkrojeniu okazuje się gorzki?
Jeżeli miąższ jest gorzkawy, plastry bakłażana należy posolić i ułożyć w durszlaku na pół godziny. Potem opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
-
Co zrobić, żeby upieczony biszkopt nie opadł?
Upieczone ciasto wyjąć i upuścić je na podłogę (oczywiście w formie) z wysokości 50-60 cm. I taką upuszczoną formę z ciastem wstawić znów do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
-
Rosół - jakie są sekrety jego przygotowania ?
Najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, tak więc w najlepszym wypadku dobrze byłoby wrzucić do garnka kawałek kury, indyka i wołowiny - wszystko z kością. W wersji okrojonej, daję kawałek kury i indyka, a jeśli już mnie przyciśnie, pozostaję przy indyku (według mnie, najlepszy).
Mięso należy zalać ZIMNĄ wodą, wstawić na niewielki ogień i powoli gotować, dokładnie odszumowując zbierającą się pianę. Od wstawienia mięsa do otrzymania gotowego rosołu powinno minąć co najmniej 2 godziny, a lepiej 3.
Kiedy mięso się zagotuje i cała piana jest zebrana, dorzucam dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykrywam garnek i gotuję dalej,…
-
-
Orzechy laskowe - jak je uprażyć?
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni (bez termoobiegu), orzechy wrzucamy na blachę i prażymy przez 20 minut. Następnie owijamy je czysta ściereczką i pocieramy, aż zejdzie z nich skórka.