Faworki tradycyjne

Faworki tradycyjne

Zdjęcie - Faworki tradycyjne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faworki, chrusty, chruściki! Symbol karnawału, idealna propozycja na Tłusty Czwartek. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku 🥰 Zróbcie od razu podwójną porcję, bo bardzo szybko znikają! Smażone na oleju Kujawskim tłoczonym z polskiego rzepaku.Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.

Składniki na faworki tradycyjne:

(na 2 duże talerze faworków (ok. 80 sztuk)
1 szklanka = 250 ml pojemności

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g) + 1/2 szklanki mąki do podsypywania w trakcie wyrabiania ciasta
  • 4 żółtka
  • 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • szczypta soli
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków

Zdjęcie - Faworki tradycyjne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować tradycyjne faworki?

Jajka oraz śmietanę wyciągnij na ok. godzinę wcześniej z lodówki.

Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną, zrób wgłębienie i dodaj żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz ocet. Wymieszaj składniki, na początku szpatułką, a potem ręcznie. Wyrabiaj przez ok. 5 minut, aż uzyskasz jednolitą kulę.

Ciasto kilka razy rzuć o blat i uderzaj wałkiem rozpłaszczając je i ponownie zbijaj. Powtarzaj czynność kilka razy. To ważny etap. Dzięki temu do ciasta dostanie się dużo pęcherzyków powietrza i faworki po usmażeniu będą lekkie i chrupiące.

Po dokładnym wyrobieniu ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na 10 minut do lodówki, aby odpoczęło. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówkii podziel na 2 części.

Ciasto rozwałkowuj porcjami na blacie delikatnie posypanym mąką, pozostałe kawałki ciasta trzymaj pod ściereczkę kuchenną, aby nie wyschły. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuj na bardzo cienki placek. Za pomocą noża do pizzy lub radełka podziel ciasto na paski o szerokości ok. 3 cm, a następnie na prostokąty (nie dłuższe niż 10 cm). Po środku każdego podłużnego prostokąta wykonaj niewielkie nacięcie. Złap za jeden koniec i wywiń przez środek.

Faworki tradycyjne smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym o temperaturze ok. 170* – 180* C po kilkadziesiąt sekund z każdej strony.

Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik i posyp cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Faworki tradycyjne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowani: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów