Ekspresowe pączki serowe

Ekspresowe pączki serowe to szybki przepis na pyszną przekąskę. Do smażenia wybieramy odpowiedni tłuszcz – idealnie sprawdzi się rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia 🫶 Ma wysoką temperaturę dymienia, co oznacza, że pączki będą równomiernie usmażone i lekkie. Olej Kujawski tłoczony jest z polskiego rzepaku i powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku.
Składniki na ekspresowe pączki serowe:
- 320 g mąki pszennej
- 300 g gęstego twarogu z wiaderka
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru + do obsypania gotowanych pączków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1l oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Jak zrobić ekspresowe pączki serowe?
Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przekładamy twaróg, jajka, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy i całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mąkę pszenną i całość ponownie mieszamy. Masa na pączki wychodzi gęsta i klejąca.
Dłonie zwilżamy olejem Kujawskim i formujemy kulki. Z podanych składników wyjdzie ok. 26 sztuk.
Olej Kujawski rozgrzewamy do temperatury ok. 160 stopni C. Pączki serowe smażymy partiami na złoty kolor z każdej strony. Pączki same się obracają w trakcie smażenia. Wyciągamy na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Porada kulinarna:
Zanim zaczniesz formować pączki, koniecznie zwilż dłonie olejem Kujawskim – dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do rąk, a Ty łatwiej uformujesz zgrabne kulki. Jeśli masa jest bardzo klejąca, nie dosypuj od razu mąki – pączki mają być delikatne i puszyste, a zbyt dużo mąki sprawi, że będą twarde.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis