Biała kiełbasa zapiekana w cieście drożdżowym

Wielkanoc tuż tuż, więc przychodzę z propozycją potrawy na świąteczne śniadanie. Jest to biała kiełbasa zapiekana w cieście drożdżowym (inna nazwa to “murzin” lub “szolder”). Ta potrawa jest dobrze znana osobom ze Śląska i wymaga przygotowania ciasta dróżdżowego. Do ciasta drożdżowego wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna i sprawdził się znakomicie!
Składniki na białą kiełbasę zapiekaną w cieście drożdżowym:
Zaczyn drożdżowy:
- ½ szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 4 białe kiełbaski
- 250 g mąki
- szczypta soli
- jajko
- 40 g oleju Kujawski 3 ziarna
Jak przygotować białą kiełbasę zapiekaną w cieście drożdżowym?
W ½ szklance letniego mleka rozpuść 1 łyżeczkę cukru, 1 czubatą łyżkę mąki i 15 g świeżych drożdży. Powstały rozczyn odstaw do podrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie 4 białe kiełbaski zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyjmij je z wody.
W misie miksera umieść 250 g mąki, dużą szczyptę soli, 1 jajko i podrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto dodając pod koniec 40 g oleju Kujawski 3 ziarna.
Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na kwadrat o grubości 5mm. Podziel go na 4 kwadraty i ułóż na każdym z nich kiełbaskę na ukos. Załóż 3 rogi ciasta do środka i zawiń kiełbaskę w ciasto.
Białe kiełbaski w cieście drożdżowym ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudne