Jogurtowe pączusie w cynamonowej posypce

Jogurtowe pączusie w cynamonowej posypce

Zdjęcie - Jogurtowe pączusie w cynamonowej posypce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja babcia robiła te pączusie na serku waniliowym, a ja przygotowałam wersję z jogurtem greckim 😍 Za to niezmiennie używam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia pączusiów. Olej ten powstaje z wyselekcjonowanych ziaren polskiego rzepaku 🌾

Składniki na jogurtowe pączusie w cynamonowej posypce:

  • 200 g jogurtu greckiego 
  • 3-4 jajka (ja miałam małe, więc dałam 4) 
  • 240 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru 
  • 12 g cukru z wanilią 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 l oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia

Cynamonowa posypka:

  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru + pół łyżki cynamonu 

Zdjęcie - Jogurtowe pączusie w cynamonowej posypce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie jogurtowych pączusiów w cynamonowej posypce:

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

1️⃣ W misce mieszamy jogurt grecki z jajkami.

2️⃣ Dodajemy cukier lub ksylitol i cukier z wanilią.

3️⃣ Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

4️⃣ Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy.

5️⃣ W garnku rozgrzewamy rzepakowy olej Kujawski. Rada: idealna temperatura do smażenia pączków, to ok. 175 stopni C.

6️⃣ Nakładamy masę do garnka z gorącym olejem przy pomocy dwóch małych łyżeczek.

7️⃣ Pączusie smażymy przez około 4 minut.

Gotowe jogurtowe pączusie posypujemy cynamonową posypką.

Zdjęcie - Jogurtowe pączusie w cynamonowej posypce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

🍩 Porada kulinarna:
Nakładaj ciasto do gorącego oleju przy pomocy dwóch łyżeczek zanurzonych wcześniej w wodzie lub oleju — dzięki temu masa nie będzie się do nich kleić, a pączusie zachowają ładny, okrągły kształt. I pamiętaj, żeby nie mieszać oleju zbyt intensywnie podczas smażenia – pączusie same się pięknie obrócą, kiedy będą gotowe z jednej strony!

 

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów