Pieczone pączki twarogowe

Wiadomo, że najlepsze na świecie pączki to te tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu. Ale nie każdy może sobie na nie pozwolić, bo mają ogrom kalorii. Proponuję alternatywę, czyli pieczone pączki twarogowe. To super opcja dla wielu osób, w dodatku pełna białka! ! Jeden pieczony pączek twarogowy ma tylko 130 kcal, B: 7,7g T: 3g W: 17,6g. A dzięki temu, że dodajemy olej Kujawski, który jest tłoczony z najwyższej jakości ziaren rzepaku, dostarczany sobie też niezbędnych witamin, takich jak E i K, które właśnie są w oleju!
Łapcie przepis na 9 sztuk pieczonych pączków twarogowych.
Składniki na pieczone pączki twarogowe:
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 duże jajko
- 80-100 g erytrytolu
- 10 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 10 g proszku do pieczenia
- 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 520-730 lub pszennej typ 450
Przyrządzanie pieczonych pączków twarogowych:
➡️Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy przez kilka minut na gładką masę. Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki i wykładamy masę.
Formujemy wałek i kroimy go na 9 równych części.
Formujemy kulki, Lekko spłaszczamy i układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pączki twarogowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy w tej temperaturze przez 25-30 minut z termoobiegiem.
Wystudzone pieczone pączki twarogowe posypujemy pudrem z erytrytolu.
Przechowujemy szczelnie owinięte folią spożywczą z dopływem powietrza.
Dobra rada odnośnie przechowywania pączków: Nie wkładamy pączków do lodówki! Chłód przyspiesza czerstwienie. Lepiej przechowywać pączki w temperaturze pokojowej.
Liczba porcji: 9
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudnosci: prosty przepis