Łosoś w sosie czosnkowym

Łosoś w sosie czosnkowym

Zdjęcie - Łosoś w sosie czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z tym przepisem poradzicie sobie z łatwością. Czy wiecie, że olej Kujawski 3 ziarna to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia? Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia i gotowania oraz jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.

Składniki na łososia w sosie czosnkowym:

  • 320 g łososia ze skórą
  • 1-2 łyzki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 100 ml wody
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 75 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży koperek
  • 3-4 plastry cytryny

Zdjęcie - Łosoś w sosie czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować łososia w sosie czosnkowym?

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju Kujawskiego 3 ziarna.

Łososia ze skórą kroimy na 4 kawałki. Smażymy przez 5 minut z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Usmażone kawałki łososia ściągamy z patelni.

Na tej samej patelni smażymy przez chwilę czosnek. Do usmażonego czosnku dolewamy wodę oraz śmietankę. Zagotowujemy.

Dodajemy parmezan i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Ściągamy z palnika i dodajemy do sosu łososia.

Do podania posypujemy pokrojonym świeżym koperkiem oraz układamy kawałki cytryny.

 

Zdjęcie - Łosoś w sosie czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porada: Aby sos czosnkowy był wyjątkowo aromatyczny, ząbki czosnku delikatnie rozgniećcie nożem przed siekaniem — uwolni to więcej smaku i naturalnych olejków eterycznych. Pamiętajcie też, by nie smażyć czosnku zbyt długo – wystarczy chwila na średnim ogniu, aby nabrał złocistego koloru, ale się nie przypalił. Przypalony czosnek może nadać sosowi goryczki.

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis

 

 

Kategorie przepisów