Łosoś w sosie czosnkowym

Z tym przepisem poradzicie sobie z łatwością. Czy wiecie, że olej Kujawski 3 ziarna to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia? Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia i gotowania oraz jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Składniki na łososia w sosie czosnkowym:
- 320 g łososia ze skórą
- 1-2 łyzki oleju Kujawski 3 ziarna
- 100 ml wody
- 250 ml śmietanki 30%
- 75 g parmezanu
- sól, pieprz
- 5 ząbków czosnku
- świeży koperek
- 3-4 plastry cytryny
Jak przygotować łososia w sosie czosnkowym?
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju Kujawskiego 3 ziarna.
Łososia ze skórą kroimy na 4 kawałki. Smażymy przez 5 minut z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Usmażone kawałki łososia ściągamy z patelni.
Na tej samej patelni smażymy przez chwilę czosnek. Do usmażonego czosnku dolewamy wodę oraz śmietankę. Zagotowujemy.
Dodajemy parmezan i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Ściągamy z palnika i dodajemy do sosu łososia.
Do podania posypujemy pokrojonym świeżym koperkiem oraz układamy kawałki cytryny.
Porada: Aby sos czosnkowy był wyjątkowo aromatyczny, ząbki czosnku delikatnie rozgniećcie nożem przed siekaniem — uwolni to więcej smaku i naturalnych olejków eterycznych. Pamiętajcie też, by nie smażyć czosnku zbyt długo – wystarczy chwila na średnim ogniu, aby nabrał złocistego koloru, ale się nie przypalił. Przypalony czosnek może nadać sosowi goryczki.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis