Porady kulinarne
-
Chleb - co podnosi jego walory smakowe?
Zostawiłam go do wyrastania na 12 h w lodówce, to znacznie podniosło jego walory smakowe.
-
Bułki maślane - jak uzyskać chrupiąca skórkę?
Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
-
-
-
Jambalaya - jakie składniki?
Głównymi składnikami są warzywa, pomidory, kurczak lub chorizo, także owoce morza, przyprawa Cajun i ryż.
-
Czym zagęścić gazpacho?
Tradycyjnie tę zupę zagęszcza się okruchami czerstwego chleba. To właśnie on sprawia, że zupa nie jest jaskrawoczerwona (co widać czasem w gazetkowych przepisach), lecz różowopomarańczowa.
-
Chłodnik - jaka jest zasada jego przygotowania?
Przy robieniu chłodników obowiązuje jedna, ale za to bardzo ważna zasada, zadbaj o to żeby wszystkie składniki były zimne. Wtedy wystarczy jej w zasadzie wymieszać i zupa idealna na upalny dzień gotowa.
-
Koktajle (smothie) - jaka jest zasada ich przygotowania?
Ogólna zasada to zmiskowane owoce z przetworem mlecznym.
-
Gnocchi - czym zastąpić ziemniaki?
Ziemniaki można zastąpić innym warzywem – np. dynią, pietruszką, marchewką, czy burakiem.
-
Jagodzianki - jak je formować?
Podnosić brzegi do góry, naciągając je przy tym, na koniec zlepić ciasto i lekko skręcić (ciasto bardzo łatwo się zlepia).
-
Kmin rzymski - jak wydobyć jego aromat ?
Rozgrzej garnek i podsmaż kmin rzymski przez 1 minutę lub aż zacznie podskakiwać na patelni. Dzięki temu z nasion wydobędziesz niesamowity aromat.
-
Pizza - jak długo ją piec?
Piec w najwyższej możliwej temperaturze piekarnika (ważne!) przez kilkanaście minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
-
Jak skruszyć ciasteczka na drobny "piasek"?
Możemy to zrobić malakserem lub wrzucając herbatniki do torebki i przejeżdżając po nich wałkiem.
-
Flambirowanie - jakie alkohole użyć ?
Tylko trunki z wysoką zawartością alkoholu mogą być użyte do flambirowania jedzenia. Piwo, szampan i większość win nie zdaje egzaminu. Do flambirowania najlepsze są trunki o 40% zawartości alkoholu. Te o zawartości wyższej niż 60% są odradzane, ponieważ są łatwopalne i mogą stanowić zagrożenie podczas zapalania.
-
Gremolata - jakie składniki?
Natka pietruszki, kapary, czosnek, skórka z cytryny, sok z cytryny i olej.
-