Porady kulinarne
-
Galaretka - jak wyciągnąć ją z plastikowego pojemnika?
Pojemniczek wystarczy na moment włożyć do ciepłej wody, a galaretka wyskoczy bez problemu.
-
Powidła truskawkowe - ile cukru dodać?
Jeżeli truskawki są słodkie, można zmniejszyć ilość cukru lub nie dodawać go wcale.
-
Powidła truskawkowe - jak długo smażyć?
Smażenie można rozłożyć sobie na kilka dni - codziennie po trochę.
-
Pomidor - jak ściągnąć skórkę?
Pomidory nacinamy u nasady na krzyż. Zaparzamy w gorącej wodzie, następnie wkładamy do miski z zimną wodą. Po chwili możemy ściągnąć z nich skórkę.
-
-
Pasta Primavera - jakie składniki?
Podstawą dania jest makaron „anielskie włosy” lub spaghetti. Do przygotowania sosu wykorzystuje się dużo zielonych wiosennych warzyw oraz śmietanę, bulion drobiowy i parmezan
-
Chlebek turecki - jak go formować?
Z ciasta oddzielić 1/4 część i uformować cienki wałek o owalu lub średnicy naczynia lub formy do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na 12 lub 16 kawałków i uformować małe kulki. Wałek ciasta ułożyć na obrzeżu nasmarowanego oliwą naczynia, a środek wypełnić kulkami, starannie wciskając.
-
Czym zagęścić frużelinę?
Frużelinę zagęści dodanie do owoców mąki ziemniaczanej rozmieszanej w wodzie.
-
-
Smażenie filetów rybnych - jak zapobiec ich zwijaniu?
Od strony skórki należy kilkakrotnie, płytko naciąć "po skosie" .
-
Jak uzyskać "zgrabne" klopsiki?
Najzgrabniejsze wychodzą, gdy po ułożeniu na patelni przez chwilę nią potrząsam, by kotleciki turlały się swobodnie do chwili aż zetną się na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi są bardziej okrągłe i łatwiej jest obsmażyć je równo z każdej strony.
-
Dekoracja kremem - jak uzyskać efekt kwiatów?
Do wykonania tej dekoracji będzie dobry rękaw z tylką w kształcie gwiazdki 1M. Wystarczy wyciskać małe rozetki i płynnym ruchem odrywać tylkę od babeczki. W środki kwiatków polecam wsadzić po jednej perełce. Efekt będzie jeszcze lepszy.
-
Dekoracja kremem - jak udekorować babeczki w sposób klasyczny?
Najpierw na środku babeczki wycisnąć "wieżę" z kremu. Czym wyższa będzie wieża, tym nasza dekoracja będzie wyższa. Następnie wycisnąć krem spiralnie zaczynając od zewnątrz, zataczając spirale do środka, nachodząc na tą "wieżę" z kremu. Zakończyć na śrdku, na szczycie "wieży", delikatnie docisnąć tylkę i płynnym ruchem oderwać od kremu.
-
Kurczak w sosie mole poblano - jakie składniki?
Zawsze jest czekolada i ostre papryczki - w oryginale dodaje się ich kilka (nieraz są dwa, a niektóre podają aż sześć) rodzajów. Do duszenia dodaje się owoce i pomidory. Jako zagęszczacz sosu stosuje się zmiksowane orzechy, migdały a nieraz podeschnięte tortille.
-
Szpinak - jak go zblanszować?
Nalezy wrzucić go do wrzątku na ok. minutę, odcedzić i zahartować zimną wodą
-
Lody bez maszynki - co zrobić aby się udały?
Co trzydzieści minut należy wyciągać z zamrażarki lody i mieszać. Ja robiłam to blenderem, żeby na pewno pozbyć się kryształków lodu, ale równie dobrze można przemieszać widelcem. Trzeba to robić, aż masa będzie zmrożona na tyle, że się po prostu nie da mieszać. Trwa to około trzech - czterech godzin, ale efekt jest wart wysiłku.