Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus

Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus
You don’t mess with the Zohan to wyjątkowo głupkowata komedia. Głupkowata do tego stopnia, że aż naprawdę śmieszna. Zohan, główny bohater to w zasadzie gość o nadprzyrodzonych umiejętnościach, można tu mówić nawet o dziwnych mocach, które posiada. Nie czuje bólu, pływa jak delfin, skacze, tańczy, walczy bez westchnięcia, czy choćby cienia zmęczenia. Zohan dzięki temu jakim wyjątkowym jest człowiekiem walczy dla wojsk i ściga różnych typków spod ciemnych gwiazd. Jednak mimo chwały, oklasków i okrzyków na cześć Zohana nie jest on szczęśliwy z tego jakie wiedzie życie. Skrycie marzy o tym, żeby zostać… fryzjerem i układać fryzury w stylu silky smooth. Cały film to jeden wielki występ absurdów okraszony izraelsko-palestyńskimi konfliktami, oraz hummusem.
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tego w filmie nie brakuje. Już na wstępie filmu widać jak Zohan przygotowuje ryby, a obok leży wielki słój hummusu. Jak się okazuje ta pasta z ciecierzycy jest dobra nie tylko do jedzenia, ale również do mycia zębów, czy do układania włosów. Mam wrażenie, że ten film to jedna wielka reklama hummusu...

Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ja wolę jednak wersję do spożycia. Najbardziej smakują mi świeże warzywa maczane w hummusie, albo pszenne placki posmarowane tą pastą.
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podstawą dobrego hummusu jest dobrze ugotowana ciecierzyca, oraz idealnie dobrane dodatki. Mamy tu pewien komfort wybrania składników, bo humus jest bardzo elastyczny w smaku i mimo, że niektórzy twierdzą, że jest mdły ja się nie mogę z tym zgodzić. Hummus jest pyszny i pełen smaku pod warunkiem że dodamy odpowiednie składniki i przyprawy. Jak już wiecie, od niedawna jestem w posiadaniu urządzenia Thermomix, który stał się w tej chwili moim ulubionych kuchennym przyrządem. Dlatego też nie wyobrażałam sobie przygotowania tej pasty bez jego użycia. Stąd też dwie wersje przepisu J
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

HUMMUS
SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 3 szklanki wody
  • 1 l gorącej wody
  • ½ szklanki Tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki


PRZYGOTOWANIE – WERSJA THERMOMIX:
  1. Ciecierzycę wsypać do miski, zalać wodą. Odstawić na ok. 8 godzin.
  2. Nasiąkniętą ciecierzycę włożyć do naczynia miksującego, wlać litr gorącej wody, gotować 60min / 100 stopni / obr. 1
  3. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, a wywar przelać do innego naczynia.
  4. Do ciecierzycy dodać 1 szklankę wywaru i czosnek. Wymieszać 1 min / obr. 7
  5. Dodać pastę tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i paprykę. Całość wymieszać 20 s / obr. 4
  6. Podawać ze świeżymi warzywami, pszennymi plackami, pitą, lub jako dodatek do ryby, mięs, lub grillowanych warzyw.


PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
  1. Ciecierzycę wsypać do miski, zalać wodą. Odstawić na ok. 8 godzin.
  2. Nasiąkniętą ciecierzycę zalać wodą i gotować ok. 60 minut, aż będzie bardzo miękka.
  3. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, a wywar przelać do innego naczynia.
  4. Do ciecierzycy dodać czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, Tahini, oraz szklankę wywaru.
  5. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
  6. Doprawić wg. Uznania słodką, lub ostrą papryką
Zdjęcie - Nie zadzieraj z fryzjerem : Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów