Łazanki z kapustą włoską
Pomysł na obiad w 30 min? Łazanki z lekko chrupiącą kapustą, skwarkami i cebulką. Doprawione pieprzem i solą. Najlepiej smakują odsmażone na patelni.
Składniki:
Kapustę należy drobno poszatkować, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować 10 min na niewielkim ogniu. Odcedzić. Cebulę i słoninę pokroić w drobną kostkę. Na patelni najpierw podsmażamy słoninę, gdy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulkę. Podsmażyć przez 5 min, następnie przełożyć do kapusty. Makaron Łazanki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do garnka z kapustą. Kapustę z pozostałymi składnikami wymieszać i doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Składniki:
- 500 g kapusty włoskiej,
- 110 g słoniny,
- 3 cebule,
- 300 g makaronu Łazanki,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- sól do smaku,
- 1 łyżeczka kminku
Kapustę należy drobno poszatkować, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować 10 min na niewielkim ogniu. Odcedzić. Cebulę i słoninę pokroić w drobną kostkę. Na patelni najpierw podsmażamy słoninę, gdy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulkę. Podsmażyć przez 5 min, następnie przełożyć do kapusty. Makaron Łazanki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do garnka z kapustą. Kapustę z pozostałymi składnikami wymieszać i doprawić solą, pieprzem i kminkiem.