Zupa czosnkowa z grzankami i serem
Ostatnio jesień jest deszczowa i zimna, sprzyjająca przeziębieniu. Dlatego przedstawiam zupę czosnkową o działaniu rozgrzewającym. Aromatyczna z chrupiącymi grzankami i ciągnącym serem żółtym.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
Do garnka należy włożyć żeberko, liść laurowy, ziele, zalać wodą. Wrzucić marchewkę, selera, pora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 30 min na niewielkim ogniu. Czosnek obrać i wrzucić do zupy. Gotować kolejne 10 min. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i rozmarynem. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ok. 5 min. Gorącą zupę wlać do talerza, wsypać grzanki i zetrzeć ser żółty. Smacznego :)
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 2 l wody,
- 1 żeberko wieprzowe,
- 1 marchewka,
- 20 g selera,
- łodyżka pora,
- 5 ziemniaków,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 główki czosnku,
- pieprz i sól do smaku,
- 1 szczypta gałki muszkatałowej,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 2 kromi chleba,
- 2 łyżki oleju,
- 20 g sera żółtego
Do garnka należy włożyć żeberko, liść laurowy, ziele, zalać wodą. Wrzucić marchewkę, selera, pora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 30 min na niewielkim ogniu. Czosnek obrać i wrzucić do zupy. Gotować kolejne 10 min. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i rozmarynem. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ok. 5 min. Gorącą zupę wlać do talerza, wsypać grzanki i zetrzeć ser żółty. Smacznego :)