Wiosenne kaszotto z pieczonymi rzodkiewkami
W tęsknocie za wiosną i nowalijkami stworzyłam pyszne kaszotto. Kasza jęczmienna, pomidory, ser camembert i chrupiące, pieczone rzodkiewki. Lekkie i sycące danie do pracy. Doprawione oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Porcja dla 3 osób
Składniki:
- 120 g kaszy jęczmiennej,
- 2 pomidory,
- 10 rzodkiewek,
- 40 g sera camembert,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 2 gałązki koperku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę należy wypłukać dwukrotnie, następnie zalać wodą, dodać 2 łyżeczki soli i gotować do miękkości ok. 10 min. Po ugotowaniu ostudzić. W między czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rzodkiewki umyć, odciąć końcówki. Ułożyć na blasze i polać łyżką oliwy, doprawić pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Pomidory sparzyć, obierać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Szczypiorek i koperek drobno posiekać, dodać do pomidorów. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i razem z kaszą dodać do miski. Wymieszać do połączenia składników. Upieczone rzodkiewki przekroić na pół i dodać do sałatki. Dodprawić oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.