Kujawskie pierniczki z rumem
Miękkie i aromatyczne pierniczki z rumem. Przepis znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej. Ciasto na te pierniczki nie potrzebuje jaj, ani śmietany. Wystarczy miód, smalec i rum. Oczywiście nie może zabraknąć aromatycznych, korzennych przypraw, mielonych orzechów i mąki. Aby ciasteczka delikatnie wyrosły dodajemy proszek do pieczenia. Takie pierniczki posmakują każdemu łasuchowi i nie muszą być pieczone kilka tygodni przed Świętami.
Składniki:
Miód i smalec stopić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia należy przesiać na stolnicę. Do mąki wlać przestudzony miód i smalec oraz rum. Zagnieść ciasto ( jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę). Dodać mielone orzechy i ponownie zagnieść podsypując mąkę. Ciasto należy rozwałkować niezbyt cienko ok. 1cm. Wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem i smarować pędzelkiem zwilżonym wodą. Piec 10 min w temperaturze 180 stopni.
Składniki:
- 50 g miodu lipowego i 200 g miodu sztucznego,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka smalcu,
- kieliszek białego rumu,
- łyżka przyprawy do piernika,
- 3 łyżki mielonych orzechów
Miód i smalec stopić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia należy przesiać na stolnicę. Do mąki wlać przestudzony miód i smalec oraz rum. Zagnieść ciasto ( jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę). Dodać mielone orzechy i ponownie zagnieść podsypując mąkę. Ciasto należy rozwałkować niezbyt cienko ok. 1cm. Wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem i smarować pędzelkiem zwilżonym wodą. Piec 10 min w temperaturze 180 stopni.