Rolada marchewkowa z kremem budyniowym
Rolada biszkoptowa z dodatkiem startej marchewki jest kolorowa i zawiera na pewno więcej składników odżywczych niż tradycyjny biszkopt. Przepis idealny dla wielbicieli ciast marchewkowych. Przełożona aksamitnym kremem budyniowym to prawdziwa rozpusta. Prosta, efektowna i przepyszna. Pięknie się prezentuje, a smakuje obłędnie! Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w chłodzie, by przeszła smakami i krem się ustabilizował. Polecam!
Składniki na ciasto:
2 marchewki (ok. 280 g)
3 duże jaja
100 g mąki orkiszowej tortowej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
esencja waniliowa
1/3 łyżeczka mielonego imbiru
Krem budyniowy przygotuj wg tego przepisu
Przygotowanie:
- marchewkę obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Piekarnik nagrzać do 175* C
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Na koniec stopniowo dolać olej i esencję waniliową
- w odzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i imbirem
- suche składniki delikatnie wmieszać w 3 partiach do ubitych jaj. Na koniec dodać odciśniętą w dłoni marchewkę i ponownie wymieszać
- masę wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
- piec w 175' C około 20 minut
- ściereczkę kuchenną wysypać przez sitko cukrem pudrem i wyłożyć ciasto do góry nogami. Delikatnie ściągnąć papier i zwinąć roladę w ściereczkę. Odłożyć na kratkę do wystudzenia
- przygotować krem wg tego przepisu
- całkowicie wystudzony placek marchewkowy rozwinąć i posmarować kremem. Zwinąć ponownie roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
inspiracja przepisu na biszkopt marchewkowy stąd