Pączusie serowe - mini (Quarkbällchen)
Pączusie serowe są bardzo proste do przygotowania. Przymierzałam się do przepisu od dawna, bardzo byłam ciekawa ich smaku. Smak jest niestety proporcjonalny do nakładu pracy, czyli takie sobie. Zjadliwe tylko na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, dlatego nie ma sensu robić ich w większej ilości na zapas.
Jestem trochę zdziwiona popularnościę jaką cieszą się na blogach. No, ale to wszystko kwestia smaku. Małżonek się zajadał.... Karnawał to najlepszy czas na mini pączkowe słodkości!
Składniki:
250 g serka homogenizowanego
200 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mączki ziemniaczanej
1-2 łyżki cukru/ksylitolu
2 średnie jajka
esencja waniliowa
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
dodatkowo:
minimum 500 ml oleju do smażenia
cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
- serek zmisować z jajkami, dodać resztę składników i wymieszać, ale niezbyt długo. Serek powinien być dość zwięzły
- podgrzać tłuszcz do temperatury 175' C
- formować w dłoniach lub nabierać łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego i partiami wkładać na rozgrzany olej. Nie wkładać jednorazowo za dużo, ponieważ pączki same się obracają i powinny mieć miejsce na obrót
- wyławiać drucianą łyżką i odkładać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- na koniec obtoczyć w cukrze