Naleśniki z batatów
Naleśniki z batatami są delikatne, mięciutkie, pożywne i zdrowsze od tradycyjnych, ponieważ część mąki zastąpiłam puree z batatów. Bataty często goszczą w mojej kuchni, bo to same zalety. Smaczne, pełne antyoksydantów i mają niski IG. Naleśniki z batatami mają bardzo energetyczny kolorek. Doskonałe z dodatkami zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Zapraszam na dietetyczne naleśniki z dodatkiem batatów.
Składniki:
150 g mąki orkiszowej jasnej
150 ml mleka
150 ml wody
100 g puree z batata
3 jajka
1 łyżka oleju
sól
Przygotowanie:
- batata obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w małej ilości wody do miękkości, około 15 minut. Odcedzić i zmiksować na puree
- wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno swobodnie rozlewać się po patelni, jeśli nie rozrzedzić dodatkiem wody
- wylewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć po kilka minut z każdej strony. Układać w stosik i przechowywać w cieple
- podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z białym serem i sosem malinowym